Nyheter.

2017-09-11 12:03
Erik Nord. Foto: Lucas De Vivo
Erik Nord.

Polisen uppmanar till lugna motdemonstrationer

Polisen kommer hålla hård koll på eventuella hets mot folkgruppsbrott från NMR under deras demonstration. De ber också motdemonstranterna att använda sig av fredliga demonstrationssätt för att polisen ska kunna lägga sin kraft på NMR:s lagöverträdelser.

Polisen i Göteborg har sammanställt en lista med sätt för de grupperingar som kommer demonstrera i Göteborg den 30 september att undvika att begå brott i samband med demonstrationerna. Extra fokus kommer under polisinsatsen att läggas på att bekämpa brottet hets mot folkgrupp.

– En demonstration är ingen frizon för brott. Eftersom det är en nazistisk organisation med idéer om rasöverlägsenhet och rashat kommer vi vara särskilt uppmärksamma på brottet hets mot folkgrupp, skriver Erik Nord, polischef i väst i en kommuniké.

De motdemonstranter som väntas till demonstrationen får tipset att hålla sig undan våldsamma grupperingar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det finns också grupper av våldsamma motdemonstranter som tillgriper våld i dessa sammanhang. Lyckas man inte komma åt huvudmotståndaren NMR kan man istället ge sig på polisen, förbipasserande som man tror sympatiserar med NMR eller föröva skadegörelse på olika sätt.

Polisen vädjar därför till motdemonstranterna att hålla sig lugna och inte använda våld.

– Detta är viktigt eftersom vår förmåga att dokumentera och ingripa mot hets mot folkgrupp är beroende av att vi inte behöver all resurs till att dämpa pågående våldsamheter.

Polisens tips till motdemonstranter

Var uppmärksam på grupper som använder våld mot NMR eller polisen.  Ge dem inte stöd och skydd i er demonstration

Ta gärna aktivt avstånd från våldsamma grupper genom att be dem ta av sig sin maskering eller att lägga ifrån sig stenar och flaskor.

Fungerar inte det så ta passivt avstånd från dem genom att ignorera dem och dra er undan från dem.