Nyheter.

2017-09-08 10:20
Polischefen Erik Nord.  Foto: Lucas De Vivo
Polischefen Erik Nord.

Polischefen: Vi har inte tagit med Jom kippur i bedömningen

Nazisternas demonstration kommer att passera nära synagogan, något som väckt kraftiga reaktioner. Men polisen menar att det inte är en anledning till att stoppa demonstrationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter gårdagens besked att NMR tillåts demonstrera i centrala Göteborg visade det sig att den marschväg de fått passerar går nära Göteborgs synagoga. Därtill firas den stora judiska högtiden Jom Kippur just under demonstrationsdagen den 30 september. 

I dagens ETC Göteborg kommenterar judiska församlingen nyheten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Det här är ju naturligtvis fruktansvärt obehagligt. De flesta av våra medlemmar har en eller annan anknytning till Förintelsen och Förintelsens offer. De kommer att må mycket dåligt av detta, säger Allan Stutzinsky, ordförande Judiska föreningen i Göteborg.

Även GP:s ledarskribent Adam Cwejman tar upp frågan i dagens tidning. Han skriver att det är ett polisiärt misslyckande att polisen tillåter nazister att komma så nära församlingen under denna högtid.  

Men polischefen Erik Nord säger till ETC Göteborg att frågan inte har varit uppe till diskussion under planeringen av demonstrationen.

– Den judiska högtiden var inte uppe till diskussion i de möten jag deltagit i. Det är heller inte en omständighet som utgör ett självständigt skäl för att begränsa opinionsfriheten. Det som i den allmänna debatten kan uppfattas som stort symboliskt värde är inget vi ska väga in när vi prövar tillståndet. Däremot skulle omständigheten kunna vägas in om den har bäring på frågor kring ordning eller säkerhet, säger han.