Nyheter.

2018-03-26 09:24
Maimuna Abdullahi.
Maimuna Abdullahi.

Polisanmäler Hermansson

Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil har polisanmält Ann-Sofie Hermansson för förtal.

– När en ledande politiker i staden anklagar oss för att vara extremister, då måste vi reagera. Vi väntar fortfarande på att få exempel på vad hon menar, säger Maimuna Abdullahi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När panelsamtalet på Blå stället ställdes in blev Maimuna Abdullahi först mest förvånad. När sedan Ann-Sofie Hermansson (s) pekade ut henne och Fatima Doubakil som extremister, valde de att agera.

– När vi såg vad Ann-Sofie Hermansson skrev om oss på sin blogg bestämde vi oss för att göra en polisanmälan, säger hon. Det är en sak att ledarsidor och Flashback och andra ställen skriver saker, men när en hög politiker gör det – det är allvarligt.

Ann-Sofie Hermansson har i olika uttalanden sagt att information om deras extremistiska uttalanden finns ”en googling bort”. Ett uttalande som oroar Maimuna Abdullahi.

– Vilken politiker säger ens så? Hon måste kunna belägga det här. Det är problematiskt att hon inte har på fötterna när hon går ut med så starka anklagelser.

Hon menar att anklagelserna mot dem äger rum i en kontext man inte kan förbise, där muslimer används som slagträ i samhällsdebatten.

– Vissa grupper i samhället kan man anklaga hur som helst utan att det får några konsekvenser, säger hon.

De båda kvinnorna överväger nu om de även ska anmäla Göteborgs stad som tog beslutet att stoppa paneldebatten. Det skulle i så fall bli en förvaltningsrättslig fråga.

– Det lutar åt att vi kommer att starta en sådan process, säger Maimuna Abdullahi.

Den uppmärksamhet frågan fått har också gjort att de känt ett stort stöd från många håll. En namnlista med över tusen namn ska lämnas in till kommunen, med kravet att filmvisning inklusive panelsamtal ska hållas som det var planerat – i kommunens regi.

Men oavsett det planeras ett större arrangemang där både filmen och ett panelsamtal kommer att ske – utan Göteborgs stads inblandning.