Nyheter.

2017-09-11 11:39
Nazisterna i NMR ska demonstrera i Göteborg 30 september – och passerar bland annat Brunnsparken. Foto: Christian Egefur
Nazisterna i NMR ska demonstrera i Göteborg 30 september – och passerar bland annat Brunnsparken.

Planerar motaktioner till nazistmarschen

Flera stora motdemonstrationer planeras när den militanta nazistgruppen NMR tågar genom Göteborg. Hittills har bara SSU sökt demonstrationstillstånd, men två event på Facebook lockar 10 000-tals ut på gatorna. Dessutom väntar avdramatiserande Star wars-manifestation.

Under torsdagen kom polisens beslut om den uppmärksammade nazistdemonstrationen i Göteborg. NMR får, med vissa restriktioner, tillstånd att gå genom Göteborg. Men ilskan kokar i staden.

GP:s ledarskribent Adam Cwejman riktar till exempel skarp kritik mot polisen beslut. Han menar att det är ett polisiärt misslyckande att demonstrationen kommer hållas inne i staden, och menar, till skillnad från den tolkning som polischef Erik Nord gjorde i ETC Göteborgs fredagstidning, att lagen tillåter att gruppen får demonstrera på perifera ställen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dessutom planeras det att hållas flera motdemonstrationer under dagen. Hittills har enbart en ansökan om demonstrationstillstånd inkommit till polisen. Det kommer från Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

– Så fort vi fick höra att NMR hade lämnat in en ansökan att demonstrera så lämnade vi in en ansökan om en motdemonstration. Vi har inte fått den beviljad än, men det har låtit positivt från polisens sida, säger Amalia Rud Pedersen, ordförande i SSU Göteborg.

SSU har ansökt om att anordna sin manifestation på Järntorget och Olof Palmes Plats under dagen. Amalia Rud Pedersen betonar att det är viktigt att många sluter upp.

– Göteborg är inte en plats där våldsamma nazister hör hemma. Vi vill visa att vi står upp mot rasism och nazism och för alla människors lika värde, säger hon.

Väntar på tillstånd

SSU har efter tidigare NMR-demonstrationer gått ut och sagt att organisationen vill begränsa möjligheten för nazistgrupperingar att demonstrera.

– Det är inte ok att våldsamma organisationer demonstrerar och sprider hat och hets mot folkgrupp men det känns tryggt att polisen sagt att det ska vara uppmärksamma, säger Amalia Rud Pedersen.

SSU har ännu inte lagt ut något event för sin demonstration. De avvaktar tills de fått tillståndet från polisen. Erik Nord, polischef, säger att det bara bör ta några dagar innan beslut kommer och att det inte är några konstigheter med SSU:s ansökan.

– Det är likhet inför lagen. Alla som vill demonstrera ska få demonstrera. Nu är det dessutom SSU som ansökt och det är ju inga våldsamma toner från dem. Snarare än ordning och säkerhet, som vi behövde överväga vad det gäller NMR, är det snarare att kontrollera om platsen de vill vara på är ledig, säger polischefen Erik Nord till ETC Göteborg.

Överklagar demonstration

Judiska centralrådet i Sverige har gått ut med att organisationen tänker överklaga den demonstrationsväg som polisen beslutat att NMR får gå, skriver GT.  Den nu beslutade vägen passerar synagogan i Göteborg och dessutom under judendomens viktigaste högtid jom kippur.

– Vi är ju rädda för just ordningsstörningar under den här demonstrationen när den går så nära vår gudstjänst och det blir så många grupper som väntas konfrontera varandra och där det kan finnas obehagliga agendor på många sidor, säger Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg och dessutom medlem i Judiska centralrådet.

Organisationen skriver i ett uttalande att man inte ifrågasätter rätten för NMR att demonstrera, men man anser att tidpunkten och platsen är dåligt vald.

Humor som vapen

Även organisationen Inte rasist men, IRM, planerar att vara i Göteborg under dagen. De kommer anordna ett Star wars-lajv (ett levande rollspel) som promenerar framför nazistdemonstrationen.

– Vi har en tanke när vi gör saker mot NMR, och det är att vi inte vill ge dem för mycket uppmärksamhet. Så vi kommer inte nämna dem vid namn under vår manifestation och istället gör vi något roligt i samband med det som de gör. I Göteborg finns en historia av att det bli våldsamma motdemonstrationer, och därför vill vi göra något roligt och skratta åt dem, för att avdramatisera lite, säger Myra Åhbeck, kampanjansvarig hos IRM.

Planen är att klä ut en grupp aktivister till Jedis och spela Star wars-filmernas ledmotiv ”Imperial marsch” medan NMR tågar.

– Dessutom kommer vi ha flygblad och banderoller som är i Star wars tema. Vi kommer också skicka Darth vader-masker till NMR innan också och uppmana dem att vara med på vårt lajv.

IRM har pratat med polisen och fått klartecken att de ska gå. De behöver dock inte officiellt tillstånd då de kommer vara på avstånd från demonstrationen.

En annan demonstration planeras av föreningen Studenter mot rasism, en grupp knuten till Rättvisepartiet socialisterna. De kallar sitt event ”Stoppa nazisterna” och har något över 3 000 intresserade på sitt Facebookevent. De menar själva att flera fackföreningar och andra grupper anslutit sig till deras demonstration.

Den autonoma grupperingen Göteborgs antifascistiska front, inte att förväxla med det mer kända AFA, planerar också en demonstration, kallad ”Inga nazister i Göteborg”. Det eventet har över 11 000 som visat intresse.