Nyheter.

2017-09-08 09:26
Den 30 september kommer NMR att demonstrera i centrala Göteborg.  Bild: Ulf Palm/TT
Den 30 september kommer NMR att demonstrera i centrala Göteborg.

Passerar nära synagogan - mitt under Jom kippur

Det nazistiska demonstrationståget i Göteborg kommer att passera bara ett hundratal meter från Judiska församlingens lokaler och synagoga. Den 30 september är det dessutom Jom kippur, försoningsdagen, den viktigaste och mest allvarliga högtiden för troende judar.

Beskedet att NMR fått rätt att demonstrera och dessutom mitt i centrala Göteborg, bara ett stenkast från de egna lokalerna och synagogan, mottas med bedrövelse på Judiska föreningen.

– Det här är ju naturligtvis fruktansvärt obehagligt. De flesta av våra medlemmar har en eller annan anknytning till Förintelsen och Förintelsens offer. De kommer att må mycket dåligt av detta, säger Allan Stutzinsky, ordförande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Han menar att judar runt om i världen har fått vänja sig vid liknande situationer. Men att renodlade nazister ändå kommer att tåga genom gatorna i Sveriges näst största stad skapar stort obehag för de drabbade.

– Det här har ju myndigheterna vetat om, men har haft andra intressen att beakta och har väl tyckt att vi får svälja detta i yttrandefrihetens namn. Men det hindrar inte att det kommer att orsaka en hel del både rädsla och obehag.

Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska föreningen.  Bild: Press
Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska föreningen.

 

"Kommer nog gå omvägar"

Jom kippur, eller försoningsdagen, är den viktigaste judiska högtiden. Den firas genom att fasta, be böner, samlas till gudstjänster och be alla människor om förlåtelse. Jom kippur infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen, vilket i år blir just 30 september då nazisterna har beviljats demonstrationsrätt.

– Det är många som går till gudstjänst och så då. Men de flesta kommer nog att gå omvägar för att undvika det här, säger Allan Stutzinsky. 

Han vet inte om polisen tagit högtiden och det faktum att många judar kommer att ta sig till synagogan då i beräkning, men förmodar att de känner till högtiden.

– Jag utgår från att de någonstans har beaktat detta och vägt det mot andra intressen. Och sedan gjort en avvägning som vi måste leva med.