Nyheter.

2017-09-18 08:28
Nazistgruppen samlades i närheten av Scandinavium. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Nazistgruppen samlades i närheten av Scandinavium.

Olovlig nazistmarsch i Göteborg

Nazistiska NMR höll under gårdagen en demonstration utan polistillåtelse genom centrala Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var under gårdagen som ett okänt antal nazister från NMR, Nordiska motståndsrörelsen, samlades i centrala Göteborg för en marsch utan polistillstånd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det har gjorts en anmälan, men vi får återkomma under dagen. Det kan hända att det gjorts fler anmälningar av privatpersoner, säger Hans Lippens, presstalesman på Polisen.

Enligt polischefen Erik Nord behöver polisen få tag i arrangören av demonstrationen för att något ska kunna hända rent juridiskt, vilket han skriver i ett mejl till medlemmar i kommunstyrelsen och som även ETC Göteborg tagit del av.

– Vi har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen riktad mot den eller de som anordnat dagens demonstration men ni förstår säkert att det kan bli svårt att hitta vem som anordnade den. Skulle vi hitta den som anordnat den hamnar straffet med stor sannolikhet på böter, skriver Erik Nord.

Nazistgruppen startade i närheten av Liseberg och gick sedan längs med Avenyn bort mot Gustaf Adolfs torg. Polisen lät demonstrationen hållas.

– Juridiskt sett är det väldigt svårt att avbryta den här typen av demonstrationer såvida det inte skapar väldigt stor oro eller har stor påverkan på trafiken. Dessutom behövs det en vettig resurs för att kunna agera, säger Hans Lippens.

Demonstrationen började vid 12:20 och höll på i ungefär två timmar. 

– Mig veterligen har det inte varit några skärmytslingar, utom att enskilda ropat mot demonstrationen, säger Hans Lippens.