Nyheter.

2019-11-04 11:33
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nya siffror från alliansen efter budgetdiss

Alliansen kontrar Socialdemokraternas och Demokraternas budgetdiss med att flytta pengar från överskottet till skolpotten. Diskussionerna som ska leda till att Göteborg får en budget för nästa år pågår för fullt i kommunfullmäktige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag debatteras Göteborgs stads budget inför nästa år i ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte. Men ett samtal från socialdemokraternas Jonas Attenius till moderaternas Axel Josefson under söndagseftermiddagen förändrade förutsättningarna drastiskt för gårdagens möte. Han meddelade att partiet tillsammans med Demokraterna planerade att yrka på återremiss av hela budgetärendet.

– Jag tycker att det är olyckligt. Jag tycker att det är ett sätt att missbruka det som är minoritetsåterremissskyddet som finns enligt kommunallagen, inledde Axel Josefson debatten med att säga under måndagsförmiddagen.

Han fortsatte:

– Jag tror också att det är en stor negativ påverkan på kommunen som helhet att faktiskt kunna styra och leda den här kommunen. Att ge förvaltningen en rimlig möjlighet att kunna förbereda sig inför nästa år.

Han menade att de har haft långa och tydliga diskussioner och att invändningen mot alliansens budget kommer i sista sekunden. De har dock tagit fram ett reviderat yrkande, där pengar flyttas från det planerade överskottet till skolans budget.

Jonas Attenius försvarade de sena invändningarna.

– Vi kan konstatera att Göteborg idag regeras av ett unikt svagt styre. Alliansen samlar idag 29 procent av göteborgarnas röster totalt. Och, ja vi kanske har varit naiva, men vi har förutsatt att man ska agera på ett något mer prestigelöst och ödmjukt sätt än det förslag vi får på bordet att behandla här idag.

Han menade att alliansen har ett ansvar att förankra sitt förslag för att få tillräckligt stöd för sin budget och att det därför är berättigat att använda möjligheten till återremiss.

– Är det någon gång vi ska använda det, så är det baske mig idag. Här lägger ni fram ett förslag som i våra ögon mer eller mindre är en slakt av välfärden. Och att vi då inte skulle göra något vore fullständigt ansvarslöst.

Relaterade artiklar