Nyheter.

2019-11-04 11:33
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nya siffror från alliansen efter budgetdiss

Alliansen kontrar Socialdemokraternas och Demokraternas budgetdiss med att flytta pengar från överskottet till skolpotten. Diskussionerna som ska leda till att Göteborg får en budget för nästa år pågår för fullt i kommunfullmäktige.

Idag debatteras Göteborgs stads budget inför nästa år i ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte. Men ett samtal från socialdemokraternas Jonas Attenius till moderaternas Axel Josefson under söndagseftermiddagen förändrade förutsättningarna drastiskt för gårdagens möte. Han meddelade att partiet tillsammans med Demokraterna planerade att yrka på återremiss av hela budgetärendet.

– Jag tycker att det är olyckligt. Jag tycker att det är ett sätt att missbruka det som är minoritetsåterremissskyddet som finns enligt kommunallagen, inledde Axel Josefson debatten med att säga under måndagsförmiddagen.

Han fortsatte:

– Jag tror också att det är en stor negativ påverkan på kommunen som helhet att faktiskt kunna styra och leda den här kommunen. Att ge förvaltningen en rimlig möjlighet att kunna förbereda sig inför nästa år.

Han menade att de har haft långa och tydliga diskussioner och att invändningen mot alliansens budget kommer i sista sekunden. De har dock tagit fram ett reviderat yrkande, där pengar flyttas från det planerade överskottet till skolans budget.

Jonas Attenius försvarade de sena invändningarna.

– Vi kan konstatera att Göteborg idag regeras av ett unikt svagt styre. Alliansen samlar idag 29 procent av göteborgarnas röster totalt. Och, ja vi kanske har varit naiva, men vi har förutsatt att man ska agera på ett något mer prestigelöst och ödmjukt sätt än det förslag vi får på bordet att behandla här idag.

Han menade att alliansen har ett ansvar att förankra sitt förslag för att få tillräckligt stöd för sin budget och att det därför är berättigat att använda möjligheten till återremiss.

– Är det någon gång vi ska använda det, så är det baske mig idag. Här lägger ni fram ett förslag som i våra ögon mer eller mindre är en slakt av välfärden. Och att vi då inte skulle göra något vore fullständigt ansvarslöst.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar