Nyheter.

2018-05-08 12:53
Det nya naturreservatet kan stoppa exploateringen av kustområdena kring Marstrand. Bild: Annelie Moran
Det nya naturreservatet kan stoppa exploateringen av kustområdena kring Marstrand.

Nu är reservatet invigt

Arbetet med att skydda naturen kring Marstrand har pågått i 15 år, men i helgen invigdes till sist naturreservatet där många hotade djur och växter lever.

I samband med helgens kusträddardag invigdes länets senaste naturreservat. Det är ungefär lika stort som 1 400 fotbollsplaner och rymmer Marstrandsön och Koön samt flera mindre öar och skär.

Syftet är att skydda naturen som består av gammal lövskog och strandängar med många hotade arter. Även havsmiljön är värdefull för fiskar, fåglar och ryggradslösa djur.

– Det nybildade naturreservatet Marstrand är lika mycket ett marint reservat som ett tätortsnära natur- och friluftsområde och väl värt att besöka många gånger om, säger Jennifer Hood, biolog på Länsstyrelsens naturavdelning.

Ska stoppa exploateringen

Att området blir naturreservat innebär att det finns begränsade möjligheter till att bygga nya hus. Man får inte avverka träd i lika stor utsträckning och området ska skötas om och vara tillgängligt för besökare.

I samband med att beskedet kom i höstas sa Jennifer Hood till ETC Göteborg att nybyggnationer är ett stort hot mot känsliga kustmiljöer.

– Exploatering är det som vi ser som ett framtida rejält hot. Alla kommuner bygger väldigt mycket och i sådana här kustnära, vackra lägen så är det alltid en risk för exploatering.

Arbetet startade 2003

Länsstyrelsen började arbeta med reservatsbildningen redan år 2003. Det är Kungälvs kommun som äger nästan all mark inom området, och de är positiva till att området skyddas eftersom det har stor betydelse för friluftslivet och besöksnäringen. Det nya naturreservatet kommer förvaltas av Västkuststiftelsen och under invigningen talade bland andra miljöministern Karolina Skog (MP) och landshövdingen Anders Danielsson.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Marstrands naturreservat

• Området är över 1 000 hektar stort och rymmer bland annat Marstrandsön, där Carlstens fästning ligger, och Koön, där färjan över sundet går. Även havsområdet och flera mindre öar ingår i reservatet.

• Tätorterna är undantagna.

• Västra Götaland har nästan 500 naturreservat och några av dem är Delsjöarna, Vättlefjäll och Änggårdsbergen.