Nyheter.

2020-12-09 14:06
  • I september 2019 startade rättegången ett antal män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som deltog i en nazistdemonstration i Göteborg 2017. Bild: Adam Ihse/TT
    I september 2019 startade rättegången ett antal män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som deltog i en nazistdemonstration i Göteborg 2017.
  • Jonathan Leman på Expo. Bild:David Lagerlöf
    Jonathan Leman på Expo.
  • Den 30 september 2017 genomförde NMR, Nordiska motståndsrörelsen, sin demonstration i Göteborg.  Bild: Tomas Ohlsson
    Den 30 september 2017 genomförde NMR, Nordiska motståndsrörelsen, sin demonstration i Göteborg.
Puffetikett
ETC Göteborg

NMR-marschen blev en smäll för nazisterna – nu stundar hovrättsdomen

18 december faller domen i hovrätten mot de 14 personer i NMR som står åtalade för hets mot folkgrupp. Sedan demonstrationen 2017, då några hundra nazister marscherade mellan två Ica-butiker, har organisationen fört betydligt mindre väsen kring sig i Göteborg med omnejd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 30 september 2017 genomförde NMR, Nordiska motståndsrörelsen, sin demonstration i Göteborg. De tågade från en parkering vid Mölndalsvägen, promenerade längs Fabriksgatan och stoppades senare av ett massivt polisuppbåd vid Ica Focus då de valde att inte följa polisens angivelser om demonstrationsväg.

Fem av sju misstänkta personer dömdes senare i tingsrätten för våldsamt upplopp. Däremot ogillades åtalet för hets mot folkgrupp i sin helhet, och det är den frågan som nu prövats i hovrätten. Det handlar om sammanlagt fjorton åtalade, alla män i åldern 20 till 50 år.

Utförde två bombdåd

Året innan, 2016, terroriserade medlemmar ur organisationen Göteborg med två bombdåd – ett mot syndikalistiskt forum och ett mot en flyktingförläggning. Ytterligare ett dåd var planerat. Tre män dömdes för bombattentaten, men enligt NMR hade de inget med attackerna att göra. I september 2017, strax före den stora demonstrationen i samband med Bokmässan marscherade ett större antal nazister i NMR olovligen i centrala Göteborg. Överlag så förde de mycket väsen kring sig under 2017 och 2018, men sedan har verksamheten ebbat ut, vilket både polisen i Göteborg och stiftelsen Expo rapporterar.

– När vi talar om våldsbejakande extremism inom polisen så brukar vi dela upp den i fyra olika grupper. Den ena är då högerextremism, där NMR ingår, sen har vi autonom vänster eller vänsterextremism där AFA och så vidare ingår. Sen har vi den våldsbejakande islamismen. Den kan man ibland få beskrivet som religiös extremism men det är i princip bara islamism som går in i det. Den fjärde kategorin är det vi kallar djurrättsaktivism. Alla de här är ganska små grupper lokalt. Det gör att varje person i de grupperna har betydelse för vilken verksamhet som bedrivs, säger Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg.

Beroende på vilka personer som för tillfället är aktiva så märks en grupp som NMR mer eller mindre, menar Nord.

– Det cirkulerar ofta kring en eller ett par personer. Det innebär att när en sådan där figur tröttnar, mognar eller av annat skäl försvinner så försvinner en del av kraften i hela rörelsen. När de var några hundra som gick från Ica Maxi till Focus­huset så är det ju som så att alla de har inte förmågan att samla och driva på, utan många hänger bara på.

Aktiva har tappat sugen

Jonathan Leman på Expo vidare­utvecklar vad som egentligen hände efter demonstrationen.

– NMR:s strategi kring valet 2018 var intensiv propaganda. Men det föll inte ut som de tänkt. De hamnade långt ifrån ett mandat i de orter de kandiderade i – Kungälv, Ludvika och Boden. Valet skulle bli organisationens nästa steg men misslyckades. Det blev turbulent internt och ett ifrågasättande av ledarskapet. Ur splittringen bildades ”Nordisk styrka”, en mer hemlighetsfull grupp, som förkastar NMR:s metoder att försöka nå ut brett.

NMR har haft svårt med sin tillväxt och att få in och behålla nya ungdomar. Vid sidan av splittringen har aktiva tappat sugen. De har tappat fart och antalet aktiviteter har gått ner 2019 och även 2020.

Hade dominerande roll

Mellan åren 2015 och 2018 hade NMR en dominerande roll bland Sveriges högerextrema. Svenskarnas parti lades ner 2015 och NMR blev det självklara valet för fotfolket. Men enligt Jonathan Leman så går sådant där kontinuerligt i cykler. I vissa perioder samlas den här politiska miljön i några större organisationer – i andra perioder är det, som nu, mer uppsplittrat i flera nätverk och lösare sammanslutningar.

Även Erik Nord menar att många av dem runt omkring den inre kärnan, de som sympatiserar men inte står i någon ledande ställning, tycks ha tröttnat.

– Det är lite som fotbollshuliganism, det är spännande att vara med enligt en del. Och flera som gick med i det tåget har säkert mognat eller tillfrisknat eller tagit sig ur det där. Men när det får lite hausse så kan det dra igång igen. Jag upplever väl att de centrala figurerna i NMR är rätt vuxna personer. Jag har träffat en del av dem och de verkar vara rätt övertygade och står kvar i sin uppfattning. Men de är fortfarande så pass få att de är beroende av att det finns en grogrund av andra som kommer till.

Vill varna

Jonathan Leman delar den bilden men vill samtidigt höja ett varningen finger.

– I princip så finns det en hård kärna av aktivister, ledare och propagandister. Sedan finns det de mindre aktiva som exempelvis delar ut flygblad ibland och som försöker dölja ansiktet i demonstrationståg. Ytterst finns folk runt omkring som sympatiserar med budskapen och konsumerar propaganda. Gruppen aktivister inom fascism och nazism är en liten del av totala antalet anhängare i miljön. Det är inte bara dem som NMR samlar på gatan som vi har att oroa oss för. Det är som att tänka att det bara är personer som jobbar politiskt för Socialdemokraterna som skulle vara socialdemokrater.

Han exemplifierar med att högerextrema, nationalistiska Alternativ för Sverige fick nära 20 000 röster i senaste EU-valet, vilket är oerhört många fler än vad som dyker upp när det ska demonstreras på gator och torg.

”Bygger på konfrontation”

Frågan som nu prövas i hovrätten handlar om i mångt och mycket om hur hatbrottet hets mot folkgrupp bör tolkas. Åklagarens linje är att lagstiftningen traditionellt tolkas alltför snävt ifråga om nazistiska uttryck och symboler då det krävs en koppling till 30- och 40-talen, som till exempel hakkors och Hitlerhälsningar. Hovrättens dom blir vägledande för polisens och åklagares arbete och framtida rättsprocesser.

– Hela deras politiska idé bygger ju på konfrontation. Det är troligtvis därför de söker tillstånd för sina demonstrationer, för att andra sidan ska få reda på det. De vill att det ska bli bråk så de kommer ut med sitt budskap mer än om de smyger omkring på Avenyn en eftermiddag, säger Erik Nord.

– När vi får de där tendenserna att det är raka led, skjortor, partiknapp, slipsen instoppad och fanor i luften och så vidare. I en samlad bedömning kan man komma fram till att det skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp då det har så tydlig koppling till tredje riket och nazismen där. Vad jag förstått så är det delar av det som prövas i den här domen. Det är ett ihopplock där man sätter den där Tyr-runan i ett sammanhang med en våldsam demonstration och de nazistiska idéerna som NMR bär. Det hade varit bra om det varit lite rakare, men det är bra att det nu blir prövat. Det hade varit bra om det går upp till högsta domstol också och får det prövat även där, fortsätter han.

Korrigering: I en tidigare version av texten uppgavs att domen ska presenteras 11 december klockan 11. Den har nu skjutits fram till 18 december.

NMR-marschen i Göteborg 2017

l NMR samlades på en parkering i södra Göteborg den 30 september 2017 för att gemensamt gå till platsen där den tillståndsgivna demonstrationen skulle börja, vid Scandinavium inte långt från den pågående Bokmässan.

l Marschen stannade istället upp nära Lisebergs station, där demonstranterna istället försökte ta vägen förbi Bokmässan till startplatsen, vilket stred mot polisens direktiv.

l Polisen bedömde att marschen inte kunde fortsätta, bland annat då det fanns tusentals motdemonstranter på gatorna.

l De händelser som enligt åtalet rubriceras som våldsamt upplopp, som sju personer står åtalade och dömdes i tingsrätten för, skedde vid Lisebergs station.

l Hets mot folkgrupp, som fjorton personer misstänks för, pågick enligt åklagaren under en längre tid på demonstrationsdagen.

l Göteborgs tingsrätt ogillade åtalet om hets mot folkgrupp. Fem av de sju misstänkta dömdes däremot för våldsamt upplopp.

l Åtalen har nu prövats av Hovrätten och dom faller fredag 11 december