Nyheter.

2018-02-12 15:59
I dagsläget styrs Kungälv av en blocköverskridande koalition med Socialdemokraterna som största parti.  Foto: Annelie Moran
I dagsläget styrs Kungälv av en blocköverskridande koalition med Socialdemokraterna som största parti.

Nazisternas närvaro tynger i Kungälv

Kungälv är en av tre kommuner i Sverige där nazistiska NMR ställer upp i valet.

– Jag kommer att göra allt för att bekämpa nazistisk politik, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I tre svenska kommuner ställer nazistiska NMR upp i kommunvalet i år. Kungälv är en av de kommunerna, tillsammans med Boden och Ludvika.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vill man använda demokratin för att avveckla den så ska vi ta matchen, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv.

Miguel Odhner, S.
Miguel Odhner, S.

Kommunen har en mörk historia av nazistisk närvaro – det var i Kode i Kungälvs kommun som fjortonårige John Hron mördades av nynazister 1995. Händelsen blev den tändande gnistan för ett projekt med målet att motverkan nazistiska strömningar, Toleransprojektet. Runt om i kommunens skolor har högstadieelever gått särskilda kurser och genomfört studieresor till bland annat Auschwitz.

– Om vi inte gjort detta hade de säkert varit etablerade här i dag. Vi har en historia av nazism på landsbygden i vår kommun och det var en av anledningarna till att vi startade projektet, hade vi inte gjort det tror jag att vi hade haft en värre situation i dag, säger Miguel Odhner.

Tror du de har en chans att ta ett mandat?

– Jag kommer att göra allt för att bekämpa nazistisk politik, säger Miguel Odhner.

Oppositionsrådet Anders Holmenskiöld (M) tror att kommunen behöver bli ännu bättre på att nå fram med sitt arbete mot nazistiska tankeströmningar.

– Mycket av det arbete vi har genomfört under åren har byggt på frivillighet, exempelvis bygger de förstärkta åtgärderna i form av exempelvis Toleransprojektet på att elever söker sig dit, säger Anders Holmenskiöld.

Anders Holmenskiöld, M.
Anders Holmenskiöld, M.

Det finns barn som växer upp i vit makt-miljöer och de är därför svåra att nå när det råder fri-villig-hets-princip, menar Anders Holmenskiöld. Därför vill han se ännu mer riktade insatser i skolorna.

– Med kunskapen vi har nu vet vi att det finns barn som växer upp i de här miljöerna och då behöver vi säkerställa att vi når fram, säger han.

Styret i Kungälvs kommun består i dagens läge av Socialdemokraterna tillsammans med fyra andra partier: Utvecklingspartiet, Miljöpartiet, Liberalerna, och Vänsterpartiet. Om det ska fortsätta återstår att se – partierna går till val på egen politik.

– Alla partier går till val som egna partier. Jag ser gärna ett fortsatt politiskt samarbete, men det är väljarna som avgör, säger Miguel Odhner.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

3 viktiga frågor i Kungälvs kommun

Arbeten

Ekonomi och välfärd

Integration

Kungälv

Befolkningsmängd: 43 289

Medelålder: 41,6

Medianinkomst (månad, avrunda till närmsta hundratal): 25 400

Andel arbetslösa: 2,8 procent

Andel högutbildade: 24,1 procent

Kändis från kommunen: Tv-kocken, kokboksförfattaren och matskribenten Monika Ahlberg, en av Sveriges mest kända och mest lästa kokboksförfattare.

Kommunalråd: Miguel Odhner (S), kommunalråd och Anders Holmenskiöld (M), oppositionsråd.

Röstfördelning vid valet 2014: S 30 procent, M 20 procent, Utvecklingspartiet 11 procent, SD 9 procent, L 8 procent, MP 6 procent, C 6 procent, KD 5 procent, V 4,5 procent, Fi 0,1, övriga 0,3 procent.

Valdeltagande: 87,8 procent

Styre de senaste fem mandatperioderna: Efter att omväxlande ha haft tydligt blåa eller rödgröna majoriteter som styrande i kommunen sprack Alliansen under förra mandatperioden när Liberalerna lämnade samarbetet. I dag styrs kommunen av ett blocköverskridande samarbete med S som största parti, där lokala Utvecklingspartiet har ett stort stöd lokalt.

Kuriosa: Skandinaviens första synagoga anlades i Marstrand (som ligger i Kungälvs kommun) 1780. Som viktig handelshamn hade Marstrand fått särskilda rättigheter och friheter, bland annat religionsfrihet.