Nyheter.

2017-09-26 05:30
Partiordföranden Stefan Jacobsson när Svenskarnas parti arrangerade en manifestation i Lidköping 2013. Foto: Adam Ihse / TT
Partiordföranden Stefan Jacobsson när Svenskarnas parti arrangerade en manifestation i Lidköping 2013.

Nazister kan ha infiltrerat polisen

Nordiska motståndsrörelsen påstår sig ha medlemmar inom polisen. Polisen kan varken bekräfta eller dementera och menar att det inte spelar någon roll om anställda skulle vara nazister, så länge de inte begår brott. Justitieministern vägrar kommentera uppgifterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under förra söndagens överraskningsdemonstration i centrala Göteborg höll NMR:s partiledare Simon Lindberg ett eldtal för de 50-tal medlemmar som manats ut på gatorna. Han svor över det som han kallar ”den korrupta eliten” och riktade kritik mot polisen. Redan innan hade både Storgöteborgs polischef Erik Nord och rikspolischef Dan Eliasson kallats för ”folkförrädare”, en samhällsgrupp som NMR vill döma till dödsstraff genom hängning.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Men samtidigt som han smädar polisen framhåller Simon Lindberg att NMR har medlemmar inom kåren.

Högerextremisten och nationalisten Curt Linusson intar sin plats i kommunfullmäktige i             Lidköping där han kommit in på ett SD-mandat.bild BJÖRN LARSSON ROSVALL/Exponer Foto: Björn Larsson Rosvall
Högerextremisten och nationalisten Curt Linusson intar sin plats i kommunfullmäktige i Lidköping där han kommit in på ett SD-mandat.bild BJÖRN LARSSON ROSVALL/Exponer

– Jag vet ju ( ... ) att vi har medlemmar inom såväl poliskåren som på vissa etablerade lokalmediekontor runt om i landet, säger Simon Lindberg i sitt tal.

Det är inte första gången Nordiska motståndsrörelsen hävdar att de har personer på insidan i den svenska poliskåren. Innan gruppen fick ett begränsat demonstrationstillstånd den 30 september skrev de på sin hemsida ett en källa inom polisen läckt hemliga uppgifter till dem. Den 4 september skriver de såhär på sin sajt: ”Göteborgspolisen har körts över inför Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Dan Eliasson och polisens NOA-grupp har ’tagit över polisens planering’, säger en poliskälla till Nordfront.”

De har dessutom talminus från källan:

”Polisens planering har tagits över av rikspolischefen själv”, uppger poliskällan till Nordfront.

”Jag är inte heller nöjd med Dan Eliasson, säger källan när vi påpekar rikspolischefens svenskfientliga bakgrund och kraftigt negativa inställning till invandringskritiker”, står det också på NMR-sajten.

Det är svårt att avgöra om den information som de besitter kan ha kommit via officiella kanaler eller om det verkligen handlar om en läcka. Polisen vill inte, när vi frågar, uppge huruvida information som inte hör hemma hos NMR ändå kommit ut på deras hemsida eller inte.

Polis gick i nazistdemonstration

Om NMR:s uppgifter stämmer är det inte första gången en polis har anknytning till nazistiska grupperingar. Vid en demonstration i Lidköping i december 2013 tågade en polisanställd tillsammans med det numera nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti. Det var Aftonbladet som då rapporterade om händelsen. Polisen är inte namngiven men ska tidigare ha varit befäl på Norrmalmspiketen.

Polisen omhändertar motdemonstranter när Svenskarnas parti arrangerade en manifestation i Lidköping 2013. Foto: Adam Ihse / TT
Polisen omhändertar motdemonstranter när Svenskarnas parti arrangerade en manifestation i Lidköping 2013.

Mannen ska ha varit i 65-årsåldern när demonstrationen ägde rum, men fortfarande ha varit i tjänst. Han ska ha besökt demonstrationen ihop med den kända nazisten Curt Linusson. Han blev igenkänd efter att ha visat andra poliser sin bricka, trots att han var ledig. Flera poliser ska ha uppgett för Aftonbladet att de ska ha hört på polisradion om en man som identifierat sig med polisbricka och som gick i tåget.

På 1980-talet fanns det en styrka inom polisen i Stockholm som var ökänd för sina nazistiska anstrykningar. Norrmalms-piketen, som också kallades Baseballigan, då de ofta patrullerade civilklätt med baseballkepsar. De var uttalat anti-Palme och medlemmar förekomma i utredningen om statsministermordet.

Michael Lund var en av de som ingick i piketstyrkan. Tidigare har han berättat om piketens arbete.

– Vi misshandlade, snodde pengar vid husrannsakningar och planterade bevis. Om vi hade blivit dömda för allt hade det blivit ett par livstidsstraff, sa han till Aftonbladet.

ETC Göteborg ringer upp honom för att fråga om han tror att NMR:s påstående kan vara korrekt.

– Jag kan inte sitta och säga att det är så. Jag har inget som jag kan peka ut konkret. Men jag kan säga såhär: Det behöver inte vara osannolikt att det skulle vara så, men jag kan som sagt inte peka ut någon.

Att det var vanligt att poliser skulle ha varit tätt knutna till nazistiska ideologier på 1980-talet bekräftar Michael Lund.

– På 1980-talet fick jag en lista av Stig Larsson med poliser som var högerextrema.

I sitt arbete har Michael Lund många gånger stött på poliser med högerextrema sympatier. Han menar att det inte är så konstigt med tanke på att SD fokuserar på att locka väljare bland blåljuspersonal.

– Om man skulle göra en opinionsundersökning bland poliser skulle Sverigedemokraterna bli största parti, så det skvätter om det.

”Oförenligt med uppdraget”

Enligt flera chefer inom poliskåren som ETC Göteborg pratat med, är det oförenligt med polisens uppdrag att ha nazistiska – eller för den delen vänsterextrema sympatier.

– Varken AFA eller NMR tror på demokratiska fri- och rättigheter. Det är svårt att tillhöra en sådan gruppering och samtidigt leva upp till det som krävs av polisrollen, eftersom vi ska vara en opartisk myndighet, säger en polischef i Västsverige.

Hen menar att skulle sympatier med extrema grupper komma upp i samband med en nyanställning, skulle personen inte få en anställning. Samtidigt menar hen att själva medlemskapet i sig inte utgör grund för uppsägning.

– Men det finns andra disciplinära åtgärder att ta till.

En annan västsvensk polischef berättar att det varje år förekommer att poliser skiljs från sin tjänst på grund av att de – eller någon i deras närhet – anses utgöra en säkerhetsrisk.

Lars-Erik Heimbrand, chef för polisens verksamhetsskydd i region väst och den om någon som skulle ha koll på huruvida polisen har personer från NMR i kåren, har ingen uppfattning om huruvida det finns poliser med nazistsympatier.

Han berättar att alla poliser är säkerhetsklassade. De delas in olika nivåer beroende på vilka arbetsuppgifter de har. Inför nyanställningar görs registerkontroll och intervju för att bedöma om personen är en säkerhetsrisk. Det görs även en kontinuerlig bedömning av deras lämplighet, som baseras på säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen. Men ett medlemskap i NMR är i sig inte skäl för avsked.

Enligt Lars-Erik Heimbrand har polisen inga register över vilka personer som inom kåren som kan tänkas sympatisera med nazistiska rörelser.

– Vi har 30 000 anställda, jag har ingen aning om deras politiska åsikter. Vi har ingen åsiktsregistrering och efterforskar inte om personer röstar på ett viss parti, säger han.

Den löpande kontroll som görs handlar snarare om lagbrott, ekonomiska förhållanden och familjeförhållanden.

Teoretiskt så skulle alltså en polis kunna gå i NMR:s tåg eller en motdemonstration utan att riskera att bli av med jobbet?

– Så länge polisen inte begår något brott, ja, säger Lars-Erik Heimbrand.

Inte heller polisens presstalesperson Malin Sahlström har några uppgifter om att enskilda poliser är medlemmar i NMR eller kan ha läckt information till NMR.

Vet ni om det har hänt att NMR har information som inte var menad att komma dem till del?

– Även om de har medlemmar som jobbar hos oss så omfattas de av tystnadsplikten. Så det spelar ingen roll egentligen. Man får inte lov att läcka information oavsett om man är med i ett parti eller inte.

Men har ni några uppgifter som pekar mot att det skulle finnas läckor?

– Nej, inte vad jag känner till. Det är inget jag hört talas om. Det är inget som jag per automatik får veta.

Farligaste nazistorganisationen

NMR klassades redan 2010 som Sveriges farligaste nazistorganisation av Säpo. I dag bedömer de att ingen nazistisk organisation är tillräckligt stark för att utgöra ett hot mot statsskicket, men de kan utgöra hot mot enskilda individer.

Trots detta menar Säpo att de inte har några uppgifter huruvida den farligaste nazistgruppen i landet har medlemmar inom polisen.

– Din fråga rör vår operativa verksamhet som vi av förklarliga skäl inte kan gå i detalj in på, skriver Sofia Hellqvist, Pressekreterare Säpo till ETC Göteborg i ett mejl.

Hon menar att de åsikter som personer kan tänkas ha inte är det centrala i Säpos arbete.

– Säkerhetspolisens uppdrag är att följa och motarbeta de brottsaktiva individerna och nätverk som har avsikt och förmåga att begå brott – oavsett bakomliggande ideologisk övertygelse. Vi fokuserar på brottsligheten, inte på åsikterna.

Inte heller Justitieminister Morgan Johansson vill kommentera risken att polisen är infiltrerad av NMR. Via hans presstalesperson säger han:

– I Sverige har vi åsiktsfrihet och även föreningsfrihet för alla – således får inte sådana register förekomma. Alla poliser lämplighetsprövas också innan anställning. Polisens arbetsgivaransvar är inte en fråga för ministern. Vi avböjer därför intervjun.