Nyheter.

2017-12-05 06:00
I Norrköpings kommun har knappt en procent av de som har rätt till hemtjänst valt att gå över till en privat utförare.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
I Norrköpings kommun har knappt en procent av de som har rätt till hemtjänst valt att gå över till en privat utförare.

"Nästan alla företag kommer att dra sig ur"

Norrköping har väntat med att införa LOV. Men ytterst få av kommunens äldre valde privat hemtjänst när möjligheten gavs efter att majoriteten skiftat i kommunfullmäktige efter valet.

Norrköpings kommun har, likt Göteborg, avvaktat med införandet av Lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten. Båda städerna har haft liknande styrning under lång tid, Socialdemokraterna tillsammans med V och MP, vilket kan vara en förklaring till att LOV inte införts. Men efter valet 2014 har båda städerna fått en annan majoritet i kommunfullmäktige. I Norrköping styr Socialdemokraterna nu ihop med L, KD och C, vilket är anledningen till att LOV klubbats.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Under hösten rullade Norrköping ut LOV. Sju företag har godkänts av kommunen. Men knappt en procent av de som har rätt till hemtjänst har valt att gå över till en privat utförare, visar siffror nu. 2700 personer har rätt till hemtjänst i Norrköping, och enbart 22 av dessa har valt en privat utförare nu, rapporterar Folkbladet.

– Erfarenheter från andra kommuner visar att de som redan har hemtjänst ofta avstår från att byta utförare, medan nya hemtjänsttagare är mer benägna att göra ett aktivt val. Vi hoppas förstås också att den låga andelen som valt att byta utförare tyder på att många är nöjda med den hemtjänst som kommunen erbjuder, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) som styr kommunen tillsamman med L, C och S, till Folkbladet.

Nu hoppas Nicklas Lundström från Vänsterpartiet i Norrköping som drivit skarp opposition mot införandet av LOV att siffrorna ska få reformen att avveckla sig självt.

– 22 personer uppdelat på sju privata företag innebär nog att det blir praktiskt extremt svårt att verkligen införa LOV. Jag skulle gissa att alla eller nästan alla företag kommer att dra sig ur.

Här är företagen som vill driva hemtjänst i Göteborg

Gefle Försäljning AB (Arova Aktiebolag)

Amandas Hemtjänst AB

Alerta Omsorg AB

Göteborgs Personcentrerad Omsorg AB

Agaten Hemtjänst AB

D´Light Omsorg & Omtanke AB

Bräcke Diakoni

Livsro Hemtjänst

Aida Vårdservice

Assistansbyrå i Västra Götaland AB

PHR entreprenad AB

Göta hemtjänst AB

Iftien för en ljusare framtid Ek. för.

Stjärnöga Hemtjänst AB,

Nordic Care Service

Parkland

Vivaliv Hemtjänst AB

Abborre hemtjänst städ & personlig assistans AB

Ultra Assistent AB

Top Management Group Stockholm AB

Din Privata Hemtjänst i Hovås