Nyheter.

2019-05-15 10:20
Elin Ersson. Foto: Caroline Lundgren
Elin Ersson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nämndeman får sparken – var jävig i Erssonrättegången

Den nämndeman som bedömts som jävig i fallet med asylaktivisten Elin Ersson får inte fortsätta sitt uppdrag, meddelar Göteborgs tingsrätt. Det är sedan tidigare klart att rättegången mot Ersson ska göras om.

– Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande. Den skada som det innebär kan mätas även i pengar och längre väntetider för andra mål när tingsrätten nu måste ta om hela rättegången, säger tingsrättens lagman Johan Kvart.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nämndemannen, anknuten till SD, hade innan rättegången kommenterat på ett sätt som gjort att han bedömts som jävig i målet. ”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman och Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar”, hade nämndemannen i fråga skrivit.

– Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta, säger Johan Kvart.

I tingsrätten dömdes Elin Ersson till böter sedan hon hindrat ett plan från att lyfta i juli 2018 – ombord på planet fanns en man som skulle utvisas till Afghanistan. Domen revs upp tidigare i våras.