Nyheter.

2017-05-15 14:36
Birgitta Losman tänker föreslå att avtalet med Metro ses över efter ägarens intervju med Nyheter idag.  Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT | Press
Birgitta Losman tänker föreslå att avtalet med Metro ses över efter ägarens intervju med Nyheter idag.

MP: Se över samarbetsavtal med Metro

Efter den mycket kritiserade intervjun med Mats Qviberg, ny ägare av Metro i webbtidningen Nyheter idag, kommer Miljöpartiet ta upp frågan om att avsluta distributionen av Metro i kollektivtrafiken i Göteborg.

I lördags publicerades en uppmärksammad artikel i den högerpopulistiska tidningen Nyheter idag med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen. Ägare och VD för koncernen som köpt Metro, Sveriges största gratistidning. I intervjun går Mats Qviberg till attack mot påstådda "stalinister" som jobbar på tidningen och som behöver rensas ut och säger att tidningen ska bli mindre "PK". Christen Ager-Hanssen öppnar också för sammarbete med Nyheter idag framöver.

Reaktionerna har varit kraftiga mot Metro:s nya linje. Flera skribenter har avbrutit sina samarbeten med tidningen. TV4 har valt att också valt att sluta samarbeta med tidningens grupp "Viralgranskaren" som en följd av intervjun.

Vill avbryta sammarbete

Även miljöpartisten Tomas Eriksson, som sitter i landskapsstyrelsen i Stockholm, har reagerat och föreslår nu att Stockholm avbryter sitt samarbete med Metro, som har exklusiv rätt att dela ut tidningen i tunnelbanan. Därefter stämde det moderata trafiklandstingsrådet i Stockholm in i kören och sa att han inte ansåg det självklart att Metro skulle finnas kvar i tunnelbanan.

– Min åsikt har en längre tid varit att samarbetet med Metro har överlevt sig självt. Jag har inget emot att titta på om det finns skäl att säga upp det, sa han till SvD.

Även i Västra Götaland

Miljöpartiets gruppledare i Västra götalandsregionen Birgitta Losman har samma inställning.

– Jag delar uppfattningen med mina partikamrater i Stockholm om att Metro verkar vara en mindre lämplig samarbetspartner och jag tänker ta upp det med majoriteten i regionen, säger hon till ETC Göteborg.

Majoriteten kommer sammanträda nästa vecka och då kommer Birgitta Losman att lyfta frågan med övriga partier i den blågröna majoriteten.

Vad kommer det få för konsekvenser?

– Det är en demokrati och först måste jag höra vad de andra tycker. Men jag kommer föreslå att vi agerar som region. I så fall kommer vi ta upp det med västtrafiks ledning. Men som miljöpartiets gruppledare delar jag den uppfattning man har i Stockholm.