Nyheter.

2019-01-10 08:48
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild
Axel Josefson, Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande.
Puffetikett
ETC Göteborg

Miljonsmäll för M

Moderaterna förlorar nästan halva sitt partistöd – medan Demokraterna får pengar för första gången. Nu är det klart hur mycket pengar kommunen delar ut till partierna för 2019.

Såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna får betydligt mindre pengar i partistöd i år jämfört med förra året. Det eftersom de har tappat mandat i kommunfullmäktige. Men det parti som förlorar allra mest pengar är Moderaterna. Förra året fick de nästan 6,2 miljoner kronor, medan de i år bara får 3,9 miljoner kronor. Socialdemokraterna, som också fick 6,2 miljoner kronor förra året, får drygt 5,4 miljoner kronor, och är därmed det parti som får störst stöd. Men mest påtagligt lär skillnaden bli för Demokraterna. Fram tills nu har de fått klara sig utan partistöd, eftersom de inte fanns vid förra valet.

– Vi har gått runt framförallt tack vare ideella insatser, men också genom att vi fått bidrag av privatpersoner, säger Jan-Olof Ekelund, partiets pressekreterare.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Viktigt tillskott”

Nu får Demokraterna 4,5 miljoner kronor i partistöd – näst störst summa av alla partier. Pengar som ger möjlighet att bygga upp partiet, menar Jan-Olof Ekelund.

– Det är ett oerhört viktigt tillskott, nu har vi möjlighet att bygga vår partiorganisation från grunden och inte bara behöva förlita oss på egna krafter, säger han.

Demokraterna har den här mandatperioden tre kommunalråd som samtliga är avlönade av Göteborgborgs stad. Men exempelvis partisekreterare är det partierna själva som får betala. Jan-Olof Ekelund är dock inte säker på att Demokraterna kommer ha partisekreterare.

– Vi tittar på det nu, hur partiet ska byggas upp. Det blir kanske inte på det traditionella sättet, utan det kan hända att vi tar in andra sakkunniga istället för partisekreterare till exempel, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter