Nyheter.

2019-09-04 09:04
Från och med den 1 september kommer Boplats att fungera som en bostadsförmedlare istället för en marknadsplats. Bild: Sanna Arbman Hansing
Från och med den 1 september kommer Boplats att fungera som en bostadsförmedlare istället för en marknadsplats.
Puffetikett
ETC Göteborg

Mer transparens när Boplats förändras

Från och med september i år kommer Boplats i Göteborg gå enbart efter kötid. Det blir också en mer transparent process för den som söker lägenhet.

– Den stora vinsten för den sökande är att den nu kan vara säker på att det går efter kötid, säger Boplats vd Maria Meyer-Martins.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Från och med den 1 september kommer Boplats att fungera som en bostadsförmedlare istället för en marknadsplats. Det innebär att alla ansökningar på lägenheter på boplats.se kommer att rangordnas efter de sökandes kötid. 

I praktiken betyder det att det blir olagligt att fördela efter andra kriterier än kötid. Hyresvärdar kan visserligen fortfarande ställa kriterier och krav, exempelvis att man inte får ha husdjur eller röka i lägenheten. Men av alla intressenter som uppfyller kraven måste man erbjuda kontraktet till den med längst kötid.

– Alla värdar som annonserar hos oss nu, såväl de kommunala som de privata, måste sortera sina inkommande ansökningar efter kötid och det jobbet görs dessutom hos oss, säger Meyer-Martins.

Hon berättar att det har blivit blandade reaktioner från värdarna på de nya reglerna.

– En del privata värdar är kvar hos oss och är väldigt nöjda med servicen. Men många privata värdar har lämnat oss. För dem är det viktigt att själva välja hyresgäster efter sina egna kriterier.

Hur stort är tappet på antal lägenheter hos er?

– Det är för tidigt att säga. Men visst, det kommer att bli färre lägenheter på Boplats, säger Meyer-Martins.

Den som är bostadssökande och som står i kö behöver inte göra något särskilt med anledning av de nya reglerna. Den stora skillnaden är att den sökande nu kan se hur vilken plats i kö den har på alla lägenheter.

Boplats startade 1994 som ett samarbete mellan Göteborgs stad, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna. I januari i år togs det politiska beslutet att Boplats skulle omvandlats från marknadsplats till kommunal bostadsförmedling. Det resulterade bland annat i att nya bostadssajter för privata värdar startades.