Nyheter.

2018-06-28 11:14
  • Kvarteren kring Järntorget kommer att få en helt ny siluett med ett hotell och flera nya bostadshus med över 20 våningar. Bild: Adore Adore Erséum arkitekter
    Kvarteren kring Järntorget kommer att få en helt ny siluett med ett hotell och flera nya bostadshus med över 20 våningar.
  • Området runt Järntorget som det ser ut idag. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Området runt Järntorget som det ser ut idag.
  • Området som är tänkt att utvecklas de kommande åren. Bild: Göteborgs stad
    Området som är tänkt att utvecklas de kommande åren.

Många nybyggen på gång runt Järntorget

Med linbanestation, ett nytt hotell och tusentals nya bostäder kommer området kring Järntorget att förändras totalt. Redan nästa år kan byggnationerna komma igång.

Det var i början av juni som kommunfullmäktige godkände de nya planerna för området mellan Skeppsbron och Masthuggstorget. I dagsläget finns här stora parkeringsplatser och oanvända ytor, men målet är att området ska få en mer stadsmässig karaktär och att det ska vara lätt att ta sig från Järntorget till älven.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Planen är att bygga 1 300 nya lägenheter, två förskolor och en ny vårdcentral. Området ska också rymma mellan 5 000 och 6 000 nya arbetsplatser. Ovanpå Götatunneln ska man uppföra en park som ska omges av höghus med mellan 23 till 31 våningar. Daniel Hohenthal är arkitekt och delägare på arkitektkontoret Kanozi som har ritat stadsdelen, och han menar att man måste planera noggrant när man bygger höga kvarter bland befintlig bebyggelse.

– När man planerar en stadsdel med tät och hög bebyggelse ställer det extra krav. Vi måste kompensera tätheten med rekreativa platser och det ställer också högre krav på själva utformningen av byggnaderna, säger han.

Finns mycket kollektivtrafik

En av anledningarna till att man väljer att förtäta just här är att det redan finns en väl utvecklad kollektivtrafik i området. Järntorget trafikeras av många buss- och spårvagnslinjer och båtarna över älven stannar i närheten. Enligt Daniel Hohenthal har planprocessen varit ovanlig, eftersom det är ett centralt område där det finns mycket ingenmansland. Han ser fram emot att den nya stadsdelen ska användas mer än vad den gör idag.

– Vi ser framför oss att det ska bli en bra mix mellan boende och kontor. Förhoppningsvis blir det en intensiv plats med mer puls än idag, säger han.

450 nya hotellrum

Som kronan på verket ska den norska hotellmogulen Petter Stordalen bygga ett 33 våningar högt hotell på innergården bakom Folkets Hus och biografen Draken. Förutom de 450 hotellrummen kommer det att rymmas konferenslokaler och två restauranger. Han försäkrar att hans företag Nordic Choice Hotels ska bevara biografen som visat film sedan 1950-talet.

– Göteborg har en särskild plats i mitt och Nordic Choice Hotels hjärta och jag vet att Draken har en väldigt speciell plats i göteborgarnas hjärtan. Det är med andra ord upplagt för mycket kärlek och passion när det nya hotellet nu börjar byggas. Det här är ett drömprojekt för mig och jag står redo att vilken dag som helst ta första spadtaget, säger Petter Stordalen i ett pressmeddelande.

Hotellet byggs i samarbete med Balder och Folkets Hus. Balders vd Erik Selin ser fram emot att verka i det nya området.

– Det känns mycket positivt att få vara del av förverkligandet av detta fina projekt. Att projektet sedan är en del av en större plan för området tror jag blir riktigt bra, både för de som bor och verkar i området men också för staden i stort, säger Erik Selin.

För att göra plats åt alla nybyggen kommer man offra några parkeringsplatser. Kommersens loppmarknad nedanför Masthuggstorget kommer att behöva flytta till andra lokaler, men andra kulturbyggnader som Lagerhuset och Folkets Hus kommer att bevaras.

Lämnar plats för linbanan

Detaljplanen beslutades av kommunfullmäktige i början av juni. Den omfattar inte linbanestationen som ska ligga någonstans i närheten av Järntorget, men förslaget från Trafiknämnden är att den ska placeras intill Folkets Hus. I så fall behöver man riva trappan på framsidan av byggnaden. Reservalternativet är att placera stationen ett kvarter österut på Masthamnsgatan.

Linbanan ska stå färdig till jubileumsåret 2021 och hotellet har planerad byggstart redan nästa år. Om allt går som det ska kan de första hotellgästerna checka in år 2022.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nya Masthuggskajen

• Marken ägs till stor del av Göteborgs stad genom Fastighetskontoret och Älvstranden.

• Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av tolv svenska pilotprojekt i hållbarhetsarbete. Det innebär till exempel att energiprestandan i husen uppfyller stadens klimatmål och att det ska vara enkelt att cykla och åka kollektivt.

• År 2021 ska de första boendena flytta in och till 2026 ska hela området vara färdigt.