Nyheter.

2018-03-13 05:00
På grund av kylan förlängs insatsen med nattöppen kyrka ytterligare några månader. Hemlösa EU-medborgare kunde också använda Räddningsmissionens härbärge – men det stängs för rivning i veckan. Foto: Sanna Arbman Hansing
På grund av kylan förlängs insatsen med nattöppen kyrka ytterligare några månader. Hemlösa EU-medborgare kunde också använda Räddningsmissionens härbärge – men det stängs för rivning i veckan.

Kyrkor fortsätter med öppet för hemlösa

Eftersom vinterkylan fortsätter kommer en kyrka hålla nattöppet för hemlösa ytterligare några månader. Frivilligorganisationerna upplever att verksamheten har fungerat bra men önskar att det fanns en mer långsiktig lösning.

De senaste veckorna har det varit ovanligt mycket snö och minusgrader vilket har drabbat personer som inte har någonstans att bo. Kommunens tre akutboenden som tillsammans har 143 platser har öppnat upp för möjligheten att dubbelbelägga platserna under de kallaste nätterna och den nattöppna kyrkan, som vanligtvis lockar ett trettiotal personer, hade vid ett tillfälle 75 övernattande personer. Ulrika Falk, verksamhetsledare på Räddningsmissionen, tycker att verksamheten med de nattöppna kyrkorna har varit ett bra komplement till övriga insatser.

– Det som är bra med nattkyrkan är att man inte behöver boka in sig i förväg och det ställs inga krav på personerna som kommer. Det sker på besökarnas villkor och många säger att det har blivit en plats för både gemenskap och autonomi, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den nattöppna kyrkan riktar sig till hemlösa EU-medborgare och andra som inte omfattas av de svenska trygghetssystemen. Men den nattliga gemenskapen i kyrkan har även lockat några personer som skulle kunna få en boendeplats genom kommunen.

– Det kan bero på att det saknas akutplatser, men det kan också vara personer som haft misslyckade kontakter med socialtjänst och myndigheter tidigare. Kanske måste vi bli bättre på att fånga upp även deras behov för alla ska såklart ha tak över huvudet, säger Ulrika Falk.

Kyrkan fortsätter vara öppen

På grund av kylan ska insatsen med nattöppen kyrka, som finansieras av Social resursförvaltning men bemannas av anställda och volontärer från Räddningsmissionen, förlängas ytterligare några månader. Hemlösa EU-medborgare kan också använda de 30 bokningsbara sovplatserna som finns på Räddningsmissionens härbärge Station Nord, men på torsdag stänger de sin verksamhet eftersom lokalerna de använt ska rivas. Nu försöker kommunen och Räddningsmissionen febrilt att hitta nya lokaler till verksamheten.

– Jag hoppas att vi hittar en lokal med fler platser. Om jag får drömma fritt så skulle jag vilja ha ett ställe där hundra personer kan sova och där man också kan få sociala insatser. Att erbjuda sovplatser när det är kallt är väldigt bra men jag önskar att vi dessutom kan ge stöd så att man kan hitta ett arbete eller återvända hem om man vill, säger Ulrika Falk.

Både hon och Åsa Vilu som är biträdande socialchef på Göteborgs stadsmission upplever att det finns en stor politisk vilja att göra livet så drägligt som möjligt för personer som lever i hemlöshet under de kallaste månaderna.

– Det finns städer där man inte tar någon som helst hänsyn till hemlösa under vintern. Här ställer kyrkorna upp med lokaler och kommunen finansierar de nattöppna kyrkorna. Men det är också viktigt att komma ihåg att människor inte bara behöver hjälp när det är vinter och kallt. De är hemlösa 365 dagar om året, säger Åsa Vilu.

Det finns även en vilja från stadens invånare att hjälpa utsatta människor, någonting som märktes för några veckor sedan så Göteborgs stadsmission på sin hemsida efterlyste varma ytterkläder och rejäla skor.

– Det kommer in mycket saker och överlag upplever jag en god vilja att hjälpa till. Men det blir alltid svårare under de kalla månaderna för det finns färre bra vinterkläder och varma skor, säger Åsa Vilu.

Hundratals akut hemlösa

När Socialstyrelsen gjorde sin senaste mätning för knappt ett år sedan räknade de med att 839 personer levde i akut hemlöshet i Göteborg. Då räknar de bara personer med uppehållstillstånd i Sverige som antingen helt saknar sovplats – och sover utomhus, i trappuppgångar eller i bilar – eller är hänvisade till akutboenden och härbärgen. Åsa Vilu på Stadsmissionen önskar att kommunen och de idéburna organisationerna skulle hitta en bättre och mer långsiktig strategi att lösa hemlöshetsproblematiken på.

– Det är såklart bättre att sova på en kyrkbänk än att frysa ihjäl på en parkbänk, men frågan är om vi ska behöva öppna kyrkorna varje vinter? Redan nu borde vi börja titta på mer långsiktiga lösningar för plötsligt är det november igen och då vore det fint att ha bättre lösningar på plats, säger hon.

Även Ulrika Falk på Räddningsmissionen önskar att ingen som vistas i Göteborg ska behöva sova utomhus nästa vinter.

– Jag hoppas att vi inte har människor som sover i parker och jagas runt, att vi kan erbjuda lösningar åt alla. Att vi har akuta platser men också boenden där man kan få lugn och ro så att man kan planera sin framtid. Trygga människor fattar bättre beslut, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nattöppna kyrkor

Projektet finansieras av social resursförvaltning men kyrkorna ställer upp med lokaler och Räddningsmissionen med anställda och volontärer.

l    Det skulle egentligen pågå mellan 15 december och 15 mars men nu förlängs projektet eftersom vinterkylan håller i sig och härbärget Station nord stänger på torsdag.

l    Denna vinter är tredje året som man håller en kyrka öppen om vintern, men i år är första gången som de är öppna varje natt.