Nyheter.

2021-03-02 15:30
Thomas Wahlberg och Ann Söderström. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall
Thomas Wahlberg och Ann Söderström.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kraftig ökning av covidfall i Västra Götaland

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götalandsregionen. Under vecka 8 konstaterades 25 procent fler fall än veckan innan.

Under vecka 8 konstaterades 5 964 fall i regionen, en ökning med 25 procent mot veckan innan, enligt Västra Götalandsregionens egna siffror. Det är Göteborgsområdet med omnejd som har störst ökning.

– Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser. Jag vill att alla följer såväl nationella som regionala rekommendationer. Minska dina kontakter med andra. Håll avstånd i alla lägen och använd munskydd om det inte är möjligt. Och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressutskick.

Mest ökar smittan bland de unga mellan 10 och 19 år. Där var ökningen 57 procent.

Behovet av sjukhusvård ligger kvar på en fortsatt hög nivå.

– När allt fler smittas av covid-19 måste vi dessvärre räkna med att allt fler också kommer att bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård. Trycket på sjukvården har följt smittspridningen under hela pandemin. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att smittan ska bromsa in, vi behöver hjälpas åt för att hindra en ny våg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, i ett pressuttalande.

321 personer i regionen får sjukhusvård för covid-19 och av de får 53 personer intensivvård. En positiv nyhet är att antalet äldre i intensivvården blir färre, något som tolkas som att vaccinationerna ger effekt.