Nyheter.

2021-03-30 11:21
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kraftig ökning av covidfall i regionen

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Förra veckan konstaterades en ökning med 22 procent från veckan innan. Det är tredje raka veckan som antalet fall ökar i regionen.

– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Förra veckan konstaterades totalt 7 515 fall i regionen, en ökning med 22 procent mot veckan innan. Den brittiska mutationen har tagit över.

Behovet av sjukhusvård har också ökat i regionen.

– Läget är oerhört allvarligt. Det som alla måste förstå om detta virus är att människor blir allvarligt sjuka, människor avlider. Den som själv får lindriga symtom kan sprida sjukdomen vidare till någon som drabbas värre. Var och en av oss behöver göra allt vi kan för att undvika att bli smittade och sprida viruset, säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL).

Vid 10-tiden på tisdagen vårdades 364 patienter med covid-19 på sjukhus. 52 fick då intensivvård.

I regionen gäller särskilda lokala bestämmelser.

– Avstå onödiga resor, undvik trängsel i butiker och andra inomhusmiljöer, handla ensam, handla på udda tider, använd munskydd i kollektivtrafiken och använd munskydd inomhus när det inte går att hålla avstånd. Jag uppmanar alla att följa detta, säger Thomas Wahlberg.

När nationella råd för skolan slutar gälla 1 april så fortsätter de däremot gälla lokalt, vilket bland annat innebär att gymnasieskolor rekommenderas att tillåta högst en tredjedel av eleverna på plats för undervisning.