Nyheter.

2017-12-05 14:48
Bild: Göteborgs stad

Kostnaden för ny arena: minst tre miljarder

En arena med mellan 14 000 och 16 000 sittplatser, till en kostnad av mellan tre och tre och en halv miljarder, ska förstärka Göteborgs position som eventstad. Men kostnaden oroar politikerna.

Som ETC Göteborg tidigare rapporterat om ska både Scandinavium och Lisebergshallen ersättas. Tidigare har politikerna beslutat att arenan ska ligga vid Vallhallagatan, där den antigen kunde ligga norr eller söder om gatan. Nu har stadslednings-kontoret kommit med sitt förslag: den nya arenan byggs norr om Vallhallagatan. Projektet med att ersätta arenan har pågått sedan 2016 och planeras vara klar 2027.

De flesta politikern är i nuläget försiktigt positiva till förslaget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mest positiv ton hörs från Ann-Sofie Hermansson (S). Hon skriver på Twitter att ”Arenautredningen är både gedigen och skarp. Bra! Nu ska vi ta oss fram till kloka beslut. Här finns en riktigt positiv potential. De nya arenorna kommer att bli ett rejält lyft för hela stan”.

Jonas Ransgård (M) tycker förslag grundas i en gedigen utredning men menar att det måste hittas lösningar för hur den ska finansieras. Han menar att det är fler än kommunens som tjänar på att arenan byggs, så som restauranger och hotell, och att man därför bör få dem att bidra också.

– I många länder har man en turistskatt, där man betalar ett visst antal euro per natt som går till staden. Något liknande borde vi kunna göra här, säger han till ETC Göteborg.

Vänsterpartiet vill att de partier som står bakom planerna ska mötas för att diskutera de tveksamheter som finns kring det nya förslaget. Daniel Bernmar, kommunalråd för V, menar att hans är oroad över den höga kostnaden som nu presenterats och att arenan förslås drivas av privata aktörer.

– Risken är att vi inte uppfyller det mål vi satt upp om att detta ska vara en arena för göteborgaren om vinstintresset får sätta agendan, säger han till ETC Göteborg.

Vill lägga pengarna på annat

Desto mindre positiva till förslaget är Miljöpartiet och Martin Wannholt, ordförande för nystartade partiet Demokraterna.

Miljöpartiet har länge flaggat för att projektet riskerar att bli dyrt, och säger nu att pengarna bättre skulle användas i andra delar av stadens arbete.

– Vi skulle hellre bygga fler förskolor och skolor för de pengarna. Vi har även stort behov av att investera i idrottshallar ute i stadsdelarna, skriver Ulf Kamne i ett pressmeddelande.

Martin Wannholt menar att marken där arenan planeras är ypperlig mark för bostäder, och att det därför skulle vara ett slöseri att bygga där. Han säger till GP att han inte tror att arenan någonsin blir av. I stället för att bygga på platsen vill han riva stora Ullevi.

– Det är det sämsta förslaget jag har sett. De tar den absolut bästa bostadsmarken där man kan bygga fina bostäder utmed vackra Mölndalsån i anspråk. Det var ju de här bostäderna som skulle finansiera arenorna.