Nyheter.

2019-11-01 09:35
Ulf Nilsson, en av arrangörerna bakom Kommunupproret.  Foto: Arthur Szandrovski
Ulf Nilsson, en av arrangörerna bakom Kommunupproret. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Kommunpproret samlas när nya budgeten ska klubbas

Sedan i januari har Kommunupproret samlat olika grupper som protesterar mot nedskärningar i Göteborg. När den nya budgeten ska klubbas på måndag sluter de återigen upp utanför kommunfullmäktige.

– Vi tänker oss att torget ska bli fullt, säger arrangören Ulf Nilsson.

Seniorverksamheten Livslust i Backa, fritidsgården i samma stadsdel, biblioteket i Kortedala, seniorverksamheten Allégården och stadslantgården Galaxen i Bergsjön. Många är de kommunala verksamheter som det senaste året har hotats av nedläggning eller har genomgått nedskärningar. Sedan i januari har Kommunupproret försökt ena de olika grupperna som protesterar mot åtstramningarna.

– Det har varit isolerade protester riktade mot olika stadsdelar. Det är inte dumt, det behövs också. Men grundtanken nu är att skapa ett sammanhang där vi har gemensamma krav och ställer upp för varandra, säger Kommunistiska partiets Ulf Nilsson, som är med och samordnar Kommunupproret.

”En stor gemensam sak”

Under hösten har energin avtagit något, men på måndag räknar de med en stor protest i samband med att nästa års kommunbudget ska klubbas av politikerna, berättar Ulf Nilsson.

– Vi tänker oss att torget ska bli fullt, säger han.

Bland de grupper som kommer att samlas utanför kommunfullmäktige finns bland annat Hyresgästföreningen, som driver en nationell kampanj mot marknadshyror. Även Undersköterskeupproret, som kämpar för bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen, planerar en egen manifestation. Ulf Nilsson tror också att lärare från lärarupproret kommer vara på plats.

– Vi ska försöka samla det till en stor gemensam sak på torget. Dels ska olika grupper framträda, men det kommer även finnas en öppen mikrofon. Folk som vill komma och framföra krav kan göra det.

Vad har Kommunupproret för krav?

– Det grundläggande kravet är att sluta skära ner i välfärden. Kommunen ska vara den bästa arbetsgivaren och ge de bästa villkoren för sina anställda.

Enligt Ulf Nilsson vill kampanjen synliggöra de personer som drabbas av nedskärningar. Han anser också att de åtstramningar som görs beror på att pengar läggs på fel saker.

– Vi menar att det finns pengar. Men man gör idiotprioriteringar och slösar dem på onödiga skrytprojekt medan man sparar på sådant som är nödvändigt och centralt för medborgarna. En nedskärning på 200 000 kronor innebär att Galaxen i Bergsjön blir förintat. Men det är egentligen inga stora pengar när man tänker på vad utredningen av linbanan kostar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter