Nyheter.

2018-12-05 03:00
Kommunals ordförande i väst, Anna Skarsjö, anser att det vilar ett ansvar på både de rödgrönrosa och Socialdemokraterna att lösa konflikten. Foto: Christian Egefur
Kommunals ordförande i väst, Anna Skarsjö, anser att det vilar ett ansvar på både de rödgrönrosa och Socialdemokraterna att lösa konflikten.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kommunal oroas av Alliansstyret

Alliansstyret i Göteborg ger en mer osäker situation för personalen, menar fackliga organisationer i Väst. Samtidigt vill fackförbundet Kommunals lokala ordförande se en lösning på den politiska oenigheten mellan de rödgrönrosa och Socialdemokraterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det borgerliga blocket tar över och Alliansens budget för 2019 röstades igenom i Göteborgs kommunfullmäktige. Det väcker oro hos fackförbundet Kommunal.

– Vi ser stora skillnader mellan främst den budget som Socialdemokraterna lagt fram och den från Alliansen som nu går igenom, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal väst.

En av de stora punkterna är det avtal om anställningstrygghet som finns i Göteborgs stad och som det borgerliga blocket nu vill ta bort.


VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se


Avtalet innebär att det de facto inte går att förlora en anställning på grund av arbetsbrist – då får personen arbeta i någon annan del av kommunen, om det blir aktuellt.

– En så stor arbetsgivare som Göteborgs stad, med 55 000 anställda, kommer alltid att ha behov av arbetskraft, säger Anna Skarsjö.

Det borgerliga blocket anser att det särskilda avtalet skapar inlåsningseffekter och är otidsenligt, därför vill de riva upp det, skriver de i sitt budgetförslag.

Sämre med privat alternativ

Även privatiseringarna som Alliansen vill genomföra  med hjälp av LOV, lagen om valfrihet, väcker oro hos Anna Skarsjö. Än så länge finns LOV inom hemtjänsten, det är på gång inom daglig verksamhet och allianspartierna vill utöka reformen till äldreboenden.

– Vi ser att villkoren blir sämre hos privata aktörer jämfört med kommunal äldreomsorg. Kommunal har rapporter om att de anställda tjänar 2 000 kronor mindre i genomsnitt jämfört med en kommunalt anställd, färre jobbar heltid och det är sämre villkor, säger Anna Skarsjö.

Alliansbudgeten utlovar inte heller någon särskild satsning på de med lägst löner, vilket funnits i rödgröna budgetar.

– Det är ofta våra medlemmar det handlar om, personer som exempelvis jobbar i kök eller lokalvård.

Söker ansvarstagande

Den låsta situationen mellan de rödgrönrosa och Socialdemokraterna är det som skapat dagens situation med Alliansen som största politiska block i Göteborgs stad. Nu efterlyser Anna Skarsjö mer ansvarstagande från politiskt håll.

– För Kommunals medlemmar är det avgörande med en bra personalpolitik i Göteborgs stad. Det handlar om människors väl och ve. Många av våra medlemmar bor i allmännyttan, är beroende av kollektivtrafik eller kör den, vi finns överallt. Utifrån det behöver partierna ta sitt ansvar och det gäller båda sidor i konflikten.