Nyheter.

2017-11-06 08:01
Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi. Foto: Pressbild
Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.

”Kanaliserar energi till hushållen”

I ett läge med brist på förnybara energikällor är omvandling av sopor till fjärrvärme bättre än deponering anser Göteborg Energi.

– Vår affärsidé är att återvinna den energi som redan finns, säger hållbarhetschef Eric Zinn.

Att elda avfall för att producera fjärrvärme är det ansvarsfulla som återstår när samhället inte lyckats undvika avfallets uppkomst. Det menar Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Förnybar energi är än så länge en bristvara. I vår verksamhet nyttjar vi energi som redan producerats och kanaliserar denna till hushållen. När vi förmedlar återvunnen värme så minskar vi behovet av till exempel el, säger han.

På många andra ställen i Europa eldas fortfarande mycket kol för att få fram el. Och här finns en stor utmaning enligt Eric Zinn.

– Vi lurar oss själva om vi tror att vi kör på grön el året om. I Europa eldar de på med kolkraft vilket vi i Sverige stundtals importerar på vintern. Och då är det ju väsentligt bättre att skapa värme genom energiåtervinning av avfall som samhället inte lyckats undvika, menar han.

”Mycket bättre alternativ”

Kritik mot att förbränning av till exempel plast skulle bidra med samma mängd utsläpp som olja eller kol är att se saken på fel sätt resonerar Eric Zinn.

– Jämfört med att öppna en kolgruva och bryta kol så är förbränning av avfall ett mycket bättre alternativ, eftersom samhället ändå måste ta hand om detta på bästa sätt. Sedan har vi inget intresse i att människor inte återvinner mer. Men det som samhället inte lyckas återvinna ger upphov till avfall, och då är det vårt uppdrag att ta tillvara värmen i detta avfall, säger Eric Zinn.