Nyheter.

2018-01-25 10:16
– Det är tryckt stämning här inne, säger Morgan Andersson, Livsmedelsarbetareförbundets representant på kexfabriken i Kungälv. Foto: Martin Spaak
– Det är tryckt stämning här inne, säger Morgan Andersson, Livsmedelsarbetareförbundets representant på kexfabriken i Kungälv.

Kämpar för kexen i Kungälv

Förra torsdagen kom beskedet som chockade Kungälv – den klassiska kexfabriken kan flytta till Riga. Men än lever hoppet, och nu uppmanar Livsmedelsförbundets representant på fabriken politikerna att lägga partipolitiken åt sidan, och lösa det tillsammans.

Klockan är strax efter 15 och ett skiftbyte har precis skett på det anrika bageriet i Kungälv. Den söta doften av kex ligger tung över området medan anställda väller ut genom grinden. Det är inga muntra miner på de anställda som kommer ut. Det har nu gått en vecka sedan nedläggningshotet slog ner som en bomb i Kungälv. Göteborgs kexfabrik, som legat på samma plats i 130 år, kan inom bara några år flytta till Riga.

Många i Kungälv jobbar på kexfabriken, och till och med busshållplatsen är döpt efter bageriet. Foto: Martin Spaak
Många i Kungälv jobbar på kexfabriken, och till och med busshållplatsen är döpt efter bageriet.

– Det är en katastrof, säger en av de arbetare som precis gått av sitt skift. Han vill inte vara med i tidningen med namn och bild, men han skräder inte orden om planerna. Han får också medhåll av många av sina kollegor som passerar. De är alla oroade över vad som ska hända med deras jobb.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Viktig arbetsplats

I Kungälv är fabriken central. Många i staden jobbar där, och till och med busshållplatsen är döpt efter bageriet. Kungälvs socialdemokratiska kommunalråd Miguel Odhner är mycket oroad över utvecklingen.

– Det skulle vara en jätteförlust för Kungälv i och med att 350 anställda riskerar att förlora sina jobb. Det är också en förlust utifrån att fabriken är en del av Kungälvs varumärke och att hundratusentals besökare kommer hit, säger Miguel Odhner.

Utanför fabriken svänger Anders Pihlström in för att köpa billiga kex i fabrikens lilla butik. Han är inte road av beskedet att bageriet kan komma att flyttas.

– Då köper jag inte ett enda kaka till från den firman, säger Anders Pihlström.

Morgan Andersson är Livsmedelsarbetareförbundets representant på fabriken. Han berättar att många jobbat på fabriken hela sina liv, och att innan dess jobbade deras föräldrar och deras föräldrar på fabriken. 260 av de anställda är fackligt anslutna.

– Det är tryckt stämning här inne, säger han och pekar in mot fabriken där han jobbat sedan 1980.

Anders Pihlström är vid fabriksbutiken för att köpa kex. Men att handla kex från Göteborgskex tänker han sluta med om bageriet flyttas. Foto: Martin Spaak
Anders Pihlström är vid fabriksbutiken för att köpa kex. Men att handla kex från Göteborgskex tänker han sluta med om bageriet flyttas.

Går inte att bygga ut

Under måndagen fick personalen återigen information om situationen. Tidigare har det både hållits informationsmöten och samtal i mindre grupper. Morgan Andersson säger att han är nöjd med hur ledningen kommunicerat med de anställda.

Anledningen till att Orkla, som äger kexfabriken, bestämt sig för att inleda en flytt till Riga är att det inte finns möjlighet att bygga ut fabriken. Morgan Andersson delar den bilden.

– Ska vi kunna konkurrera måste vi kunna bygga ut fabriken, säger Morgan Andersson.

Enligt företagets plan ska antalet fabriker minska framöver. Morgan Andersson hoppas nu att politikerna i Kungälv ska kunna erbjuda företaget ny mark där de kan bygga en ny fabrik. På så sätt skulle den kunna räddas kvar i kommunen, menar han.

Miguel Odhner. Foto: Kungälvs Kommun/pressbild
Miguel Odhner.

– Jag önskar att politikerna här i Kungälv ska ge fan i om de är opposition eller majoriteter. Utan att de slår sig samman och försöker göra något åt det här och ser till att fabriken blir kvar. Vi är en stor arbetsgivare med en stor utvecklingspotential, säger Morgan Andersson.

Hittills har kommunen inte reagerat på nedläggningshotet, enligt kommunalrådet Miguel Odhner.

Foto: Martin Spaak

– Vi har mottagit information från Orkla om detta under en period och de har nu offentliggjort beslutet, säger han och fortsätter:

– Nu börjar en öppen och demokratiskt process där kommunstyrelsen kommer få information om Orklas beslut och vad det får för konsekvenser. Vi kommer också diskutera vad vi i politiken kan göra i det här läget. Det får partierna bedöma och så får man ta det där ifrån.

Facket önskar att ni ska erbjuda ny mark till Orkla för att möjliggöra en utbyggnad av fabriken. Vad tänker du kring det?

– Vi har visat Orkla möjliga platser som finns, men vi har inte gått in i några samtal om avtal eller priser.

Tror du det finns någon möjlighet att fabriken blir kvar i Kungälv?

– Det är ytterst Orklas beslut. Men nu får politiken bestämma hur vi ska agera kring det här, om vi ska vara passiva eller aktiva och det är en fråga som kommer komma upp på nästa kommunstyrelsemöte den 14 februari.

Kommunen vill bygga

Morgan Andersson menar att kommunen också är intresserade av att bygga bostäder på marken där fabriken ligger i dag. Men det påståendet tillbakavisas av kommunalrådet Miguel Odhner.

– Vi har planerat för att ha fabriken kvar. I den bostadsexpansion som sker i Kungälv nu har vi tagit hänsyn till fabrikens läge. Vi har räknat med att ha fabriken kvar och vi vill ha den kvar, säger han.

Ulrika Sten, kommunikationschef på Orkla confectionery & snacks Sverige, bekräftar att Kungälvs kommun visat mark där företaget skulle kunna expandera på orten.

– Att bygga nytt i Kungälv är ett av de alternativ som vi tittar på, säger Ulrika Sten.

Nu inleds förhandlingar med facket, och ett slutligt besked om kexfabrikens framtid kommer enligt Ulrika Sten troligtvis under första halvan av 2018. Hon vill inte sia om hur det går, men säger samtidigt att en flytt till Riga är det bästa alternativet.

– Sammantaget har vi gjort bedömningen att det är det mest optimala, säger Ulrika Sten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Orkla

Göteborgskex ägs av Orkla confectionery & snacks Sverige, där även varumärken som OLW och lakritstillverkaren Panda ingår.

Den norska moderkoncernen Orkla ASA äger också en rad andra kända livsmedelsvarumärken, som till exempel Abba, Felix, kaviarmärkena Kalles och Svennes, safttillverkarna Önos, Bob och Fun, Risifrutti, Tropicana, Paulúns, Grandiosa, Jokk med flera.

Utöver livsmedel och snacks äger Orkla hygienvarumärken som till exempel Jordan, Hth, Ldb, Bliw och Family fresh, hushållsartiklar som Grumme och Svinto, och hälsoprodukter som Nutrilett, Salvequick och Maxim.

Källa: Orkla

Relaterade artiklar