Nyheter.

2017-10-06 11:28
Tillkännagivandet av årets fredspristagare. Foto: Heiko Junge/TT
Tillkännagivandet av årets fredspristagare.

ICAN får Nobels fredspris – leds av göteborgare

Det blir organisationen ICAN, International Campagin To Abolish Nuclear Weapons, som tilldelas Nobels Fredspris. Organisationen leds av Beatrice Fihn från Angered.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nobels Fredspris 2017 tilldelas organisationen ICAN, som arbetar för att motarbeta spridningen av kärnvapen. Organisationens chef är Beatrice Fihn från Angered. ICAN får priset med motiveringen att ”organisationen att rikta uppmärksamhet till de katastrofala konsekvenserna av att använda kärnvapen och för sitt banbrytande arbete med ett avtal för att förbjuda kärnvapen”.

– Det är fantastiskt, jag skakar. Jag måste samla mig, säger Beatrice Fihn när norska Nobelkommittén ringer upp för att lämna beskedet, ett samtal som lagts upp av kommittén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Pappan: "Jättestolt"

Pappa Göran Byhlin är folkhögskolelärare i Göteborg. Han såg inte nyhetssändningen utan fick beskedet av en släkting.
– Jag är jättestolt, så klart, säger han.
– De har inte trott på det själva, även om de vet att de funnits med i diskussionerna. De var mer tippade förra året, när det var jämna år sedan Hisoshimabomben. Men egentligen är det inte så oväntat, i och med att de fått igenom sitt förslag i FN, säger han.

En av organisationens största framgångar är just det faktum att de fått till ett globalt avtal i FN för att stoppa kärnvapen.

− Det känns fantastiskt och som en stor seger att få igenom ett avtal. Det är historiskt och en väldigt stark signal om att de här vapnen inte längre är acceptabla, sa Beatrice Fihn i en intervju med ETC Göteborg från i somras.

− Jag tror inte det här hade skett utan vår kampanj och påtryckningar. Det har varit en enorm mobilisering i civilsamfundet på ett sätt som vi inte sett på många år. Kärnvapenfrågan har ju inte varit särskilt aktuell på ganska länge. Men nu med det som händer i Nordkorea och med Donald Trump som president har det blivit en aktuell fråga igen.

Samlar organisationer över världen

ICAN samlar 465 organisationer i ett hundratal länder världen över. En av organisationerna som finns med i ICAN är svenska Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. 

– Vi är otroligt glada över att det arbete som ICAN bedrivit synliggörs och att Nobelkommittén uppmärksammar den centrala roll som civilsamhället spelat i antagandet av det historiska förbudet mot kärnvapen, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Beskedet hyllas

Att priset går till just ICAN är ett besked som hyllas. Bland annat av Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Det här är väldigt roligt, en bra organisation, säger hon enligt TT.

Sverige är ett av länderna som inte skrivit på avtalet om kärnvapenförbud – dock röstade Sverige ja till avtalet i FN.

 – Vi måste se till att ett avtal funkar med svensk lag. I likhet med andra länder måste vi se hur detaljerna påverkar oss, säger Margot Wallström om det.