Nyheter.

2018-09-14 11:58
Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska.  Bild: Västra Götalandsregionen
Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska. 
Puffetikett
ETC Göteborg

HR-direktör: Beklagar om anställda vill sluta

Sahlgrenskas ledning bekräftar delvis att sommaren har varit tuffare för personalen än tidigare och kommer att utvärdera hur arbetsmiljön har varit. Men de har inte fått indikationer på att patienter har kommit till skada.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– På sina håll så har det varit ansträngt, men mycket av sjukvården har också fungerat väldigt bra, som akutsjukvården och cancervården, säger Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska.

Hon förtydligar att en del avdelningar har det varit en väl fungerande situation, medan de på andra ställen inte har kunnat hålla öppet alla platser på grund av sjuksköterskebrist.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Många äldre som varit färdigbehandlade har legat kvar på sjukhuset och ett stort inflöde av patienter till akuten är två förklaringar till överbeläggningen.

Enligt Maria Aleniusson kmer Sahlgrenska utvärdera sommaren, men hon beklagar om det, som facket uppger, finns anställda som vill lämna Sahlgrenska efter sommaren.

– Vi vill inte att våra medarbetare ska ha en så tuff arbetsmiljö så att man känner att man vill sluta. Jag har inte fått till mig de här signalerna, men det är klart på vissa enheter kanske de har haft den upplevelsen att det har varit så jobbigt att man inte vill fortsätta. Det får vi absolut ta på största allvar, säger Maria Aleniusson.

Utvärdering efter sommaren

Hon poängterar att de inte har något anställningsstopp och kommer att anställa under hösten, speciellt personer inom bristyrken, som exempelvis specialistsjuksköterskor. Under sommaren hanterade arbetsgivaren, enligt Maria Aleniusson, bristen på personal genom att ta in mer folk, under ungefär en veckas tid öppna en avdelning för utskrivningsklara patienter som saknade plats för eftervård, ha mer kommunikation med patienternas hemkommuner, samt försöka samarbeta mer mellan olika avdelningar. Enligt Maria Aleniusson bidrog åtgärderna till att trycket på avdelningarna lättade något efter midsommar.

Tufft på många enheter

Sjukhusets förste chefsläkare Per Karlsson ser  också att det har varit tufft på många enheter under sommaren och att det har varit mycket överbeläggningar, samtidigt som andra har fungerat bättre.

Patienter låg i korridorer och dagrum, enligt facket har det äventyrat patientsäkerheten. Hur ser du på det?

– Vi vet att när överbeläggningar går upp i höga nivåer, som de har gjort på vissa avdelningar, så ökar risken för händelser som inte är bra för patienterna. Och på vissa avdelningar har det varit lite hög beläggning den här sommaren.

Per Karlsson har inte sett något ökat antal anmälningar från patienter som anser sig ha blivit dåligt behandlade.

– Vi har inte kunnat se att patienterna har kommit till skada, och det har nog att göra med att personalen ändå har hanterat läget väldigt bra, men att de har upplev det jobbigt.