Nyheter.

2017-12-04 11:00
Miljönämndens nya ordförande föreslås bli Helena Norin (MP).  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Miljönämndens nya ordförande föreslås bli Helena Norin (MP).

Hon ska lösa nämndkrisen

Helena Norin (MP) föreslås bli ny ordförande för Miljönämnden. Hon kommer in till en Miljöförvaltning som plågats av dålig arbetsmiljö och där 16 anställda har sagt upp sig det senaste året. 

Som ETC Göteborg tidigare berättat är det kris på Miljöförvaltningen. 16 personer har sagt upp sig under året slår en rapport från en extern granskare fast, bland annat till följd av dålig arbetsmiljö. Personalen flaggar för att nämndens mål inte kommer att nås under året till följd av uppsägningarna och den dåliga arbetsmiljön.

– Förvaltningen har flaggat för att uppdrag för 2017 inte kommer bli genomförda. Men hur kvalitén på det som avdelningen producerar blir vet vi tidigast vid årsskiftet när uppdragen i inriktningsdokumentet kan jämföras med årsrapporten. Men ja, vi ligger efter och kommer inte kunna producera så mycket som planerat. Långsiktiga effekter av arbetsmiljöproblemen är det svårare att säga något om, sa Mathilda Edlund, fackligt ombud på förvaltningen, till ETC Göteborg tidigare i höstas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Vill förtydliga uppdrag

Samtidigt lämnade den tidigare nämndordföranden Michael Törnqvist (MP) sin post med hänvisning till att hans civila arbete tagit mer tid i anspråk. Därför har nu Miljöpartiet vaskat fram en ny nämndordförande: Helena Norin. Hon blev medlem i partiet förra året och har suttit ett par månader som ersättare i nämnden. Tidigare har hon varit aktiv i Naturskyddsföreningen i över tjugo år. Hon målar upp en stor bild av vad hon vill åstadkomma som ordförande för nämnden.

– I miljöförvaltningens uppdrag ingår att vara drivande i miljöfrågor i Göteborg. Det uppdraget hoppas jag kunna vara med och stötta så att det blir ännu tydligare.

Michael Törnqvist (MP), fd. ordförande i Miljönämnden, och Helena Norin (MP), ny föreslagen ordförande.
Michael Törnqvist (MP), fd. ordförande i Miljönämnden, och Helena Norin (MP), ny föreslagen ordförande.

Helena Norin framhåller att många ser upp till Göteborgs miljöarbetet och att det därför är läge att lägga in en extra växel.

– Det handlar om allas vår möjlighet att leva på den här jorden, säger hon.

Hur kommer du omsätta de här målen i praktisk politik?

– Det krävs ett träget arbete att kunna påverka andra förvaltningar. Utöver det tillsynsuppdrag vi har i Miljöförvaltningen, så vill jag att Göteborg ska vara drivande i miljöfrågor. Det ska påverka var man bygger nya bostäder eller hur man klimatanpassar transporter till exempel. Då tänker jag att miljöförvaltningen ska stötta de andra förvaltningarna i deras miljöarbete. Där krävs det samarbete och att miljöförvaltningen ses som en kunskapsresurs för andra förvaltningar.

Den kritiska situationen på förvaltningen ser Helena Norin som ett problem som ledningen nu måste hantera.

– Det måste bli så att miljöförvaltningen blir en arbetsplats som man vill jobba på. Men jag vill också understryka att det är många som söker sig till miljöförvaltningen även i dag.

– Att det förändringsarbete som nu sker skapar oro, det är naturligt. Men det måste snabbt gå över och där krävs en ledning som kan se sin personal och uppskatta det jobb de gör samtidigt som man kan ändra sina arbetsmetoder för att bli mer effektiv i sitt arbete.

Planerar du några förändringar nu när du kommer in?

– Det är för tidigt att säga än, säger hon.