Nyheter.

2018-04-19 09:38
Jenny Almqvist möter många ensamstående som är oroliga och stressade över de långa väntetiderna Foto: Sanna Arbman Hansing
Jenny Almqvist möter många ensamstående som är oroliga och stressade över de långa väntetiderna

Hon blev gravid på egen bekostnad

När Jenny Almqvist ställde sig i Sahlgrenskas kö för att få hjälp med insemination fick hon beskedet att hon skulle behöva vänta minst två år. Därför valde hon att bekosta behandlingen själv. 

Jenny Almqvist var 33 år när det äntligen stod klart att även hon som ensamstående hade rätt att få hjälp att försöka få barn genom den svenska sjukvården. – Jag blev väldigt glad när lagen gick igenom. Men den funkar inte i praktiken. När man väl har bestämt sig för att bli förälder på egen hand kan det inte ta så lång tid att få hjälp, det är oroande. Man måste få sätta igång inom rimlig tid, säger hon. Det första beskedet Jenny Almqvist fick från landstinget var att det skulle ta minst två år innan hon skulle få börja en fertilitetsutredning. Hur lång processen blir efter det är individuellt beroende på utfall.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är inte rimligt att behöva vänta så länge, man mår inte alls bra av det, säger hon.

Valde privat alternativ

I stället för att vänta bestämde hon sig för att bekosta hela processen själv och ta hjälp av en privat klinik. Från den första kontakten med en klinik tog det fem månader tills utredningen var klar och hon kunde försöka bli gravid genom insemination. På andra försöket lyckades hon bli gravid.

– Jag fattade inte att det var sant. Så jag åkte och träffade en barnmorska som fick ta ytterligare graviditetstest och förklara att jag faktiskt var gravid. Jag blev jätteglad och det var väldigt häftigt, säger hon.

I dag är väntetiden för assisterad befruktning i Västra Götalandsregionen fyra år. I Stockholm är kötiden ett år och i Malmö bara några månader. Jenny Almqvist tycker att alla måste få samma chans.

– Möjligheten till assisterad befruktning ska inte bero på var i landet du bor, hur flexibel du kan vara att till exempel resa långt för behandling eller vilken ekonomisk kapacitet du har att betala för privat vård, säger hon.

I Västra Götalandsregionen får man vara högst 36 år för att ställa sig i Sahlgrenskas kö för assisterad befruktning. Jenny Almqvist menar att det kan vara en lång process att bestämma sig för att bli förälder på egen hand.

– Jag funderade mycket på vad en familj är. Och vad en pappa är. Jag kom fram till att det finns många sätt att bilda en familj.  Jag funderade över hur barnets liv kommer att bli när hens kompisar kanske frågar ”Var är din pappa?”. Men jag kom fram till att det viktigaste är att ha vuxna i barnets närhet som kan ge kärlek. Och det behöver inte fi nnas en genetisk koppling, eller att vi bor under samma tak, säger hon.

Kämpar mot nya mål Jenny Almqvist är vice ordförande i Femmis – Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar via donation, som länge drev på för att assisterad befruktning för ensamstående skulle bli lagligt i Sverige. I föreningen träffar hon många kvinnor som är oroliga och stressade över de långa väntetiderna. Flera söker sig till andra län, eller till Danmark där köerna är kortare.

– Det finns en stor oro för att man inte ska hinna bli gravid. Man känner att fertiliteten går ner och att tiden rinner ut, säger hon.

Tillsammans med de andra i föreningen kämpar hon för att det ska bli lagligt med embryodonation i Sverige, det vill säga att man ska kunna få hjälp med donation av ägg och spermier samtidigt. De vill även att privata kliniker ska få utföra IVF med donerade könsceller och att det ska upprättas en statlig plan för rekrytering av donatorer.

– Vi fortsätter att trycka på för att ansvariga politiker ska åtgärda de orimliga köerna i Västra Götaland och tillsätta de resurser som krävs. Det är ingen omöjlig uppgift. Lagen ska funka i praktiken och vården ska vara likvärdig över hela landet, säger hon. Jenny Almqvists barn är planerat till den första juni och hon ser fram emot förlossningen.

– Jag är väldigt tacksam till donatorn som gjort det hela möjligt, även om jag inte vet vem det är, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så säger lagen

● Den 1 april 2016 har ensamstående kvinnor rätt att få hjälp med insemination i Sverige.

● Ensamstående kvinnor har sedan april 2016 rätt till insemination i Sverige.

● Universitetssjukhusen får utföra två typer av assisterad befruktning med donerade spermier. Den ena är insemination som innebär att spermier förs upp i kvinnans livmoder. Den andra är IVF där spermier och ägg förs samman i ett provrör utanför kroppen.

● Privata kliniker får bara utföra insemination med donerade spermier. Socialstyrelsen har lagt fram ett förslag om att den lagstiftningen borde ändras.

Så går det till

● För att få hjälp med assisterad befruktning går man först igenom en utredning och har ett samtal med en psykolog. Sedan gör man själva inseminationen och betalar en avgift för familjerätt som finns för att säkerställa att samma donator inte ger upphov till barn i fler än sex familjer.

● På en privat klinik i Göteborg kostar dessa obligatoriska moment inklusive fyra insemineringsförsök knappt 60 000 kronor men själva utredningen, som kostar runt 5 000 att göra privat, kan man få finansierad av landstinget.

● Det finns också möjlighet att göra bruttolöneavdrag som innebär att arbetsgivaren bekostar en del av behandlingen.