Nyheter.

2019-01-09 10:20
Ann-Sofie Hermansson (S), nu i opposition. Foto: Adam Ihse / TT
Ann-Sofie Hermansson (S), nu i opposition.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hermansson: Ska man bestämma något här måste man prata med oss

Socialdemokraterna har prenumererat på den lokala makten i 24 år. Men nu intar Ann-Sofie Hermansson för första gången rollen som oppositionspolitiker.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet i Göteborg och har flest mandat i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Men den kommande tiden får partiet ändå finna sig vid att sitta i opposition, eftersom alliansen fått igenom sin budget och har de ledande posterna i båda församlingarna. På dagens kommunstyrelsemöte är Ann-Sofie Hermansson inte längre ordförande  utan axlar rollen som oppositionsråd.

– Jag vet inte hur det kommer bli för jag har inte varit i opposition förut. Men det känns positivt att komma igång och arbeta. Även om vi inte sitter i presidierna så kommer vi få en central roll. Om man ska bestämma något i den här staden måste man prata med Socialdemokraterna, säger hon.

Fler potentiella partners

I den nya kommunstyrelsen får hon fler potentiella samarbetspartner i form av Centerpartiet och Demokraterna. Socialdemokraterna har också en friare roll nu, när de inte längre ingår i ett rödgrönrosa block utan står på egna ben.

– Vi kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna, det har vi sagt tidigare. Men jag tror att vi i övrigt kommer få till olika samarbeten från fråga till fråga, beroende vilka som ställer upp på vår sakpolitik.

Hur blir det att sitta i en kommunstyrelse tillsammans med Centerpartiet och Demokraterna?

– Det återstår att se. Centerpartiet är ju inte ett oprövat kort men det var ganska länge sedan de satt i kommunstyrelsen. Demokraterna är däremot ett oprövat kort. Jag vet vilka frågor vi inte är överens om, men vi kan nog hitta ärenden som vi tycker lika i.

Kommer det bli svårt att ta beslut med så många olika block och partier som vill olika?

– Grundproblemet är det smala styret. Det blev ett komplicerat valresultat och därför tycker jag att det är problematiskt att Alliansen väljer att bilda ett så tunt styre. De kommer få svårt att driva och styra.

Ser du några fördelar med er nya roll som oppositionsparti?

– Eftersom de andra valde att göra en sjupartiuppgörelse så står vi fria. Vi kan driva en rak socialdemokratisk linje och ha diskussioner med flera olika partier. Socialdemokraterna kan göra bra saker även i oppositionsrollen. Men för en pragmatisk och resultatinriktad socialdemokrati är givetvis det långsiktiga målet är att ta styret tillbaka, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter