Nyheter.

2018-03-10 07:45
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson sa i höstas att hon fortfarande hade fullt förtroende för nämndens ordförande, Tord Karlsson. Men nu menar hon att hon skulle agerat annorlunda om hon haft den information hon har nu. Foto: Lucas De Vivo
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson sa i höstas att hon fortfarande hade fullt förtroende för nämndens ordförande, Tord Karlsson. Men nu menar hon att hon skulle agerat annorlunda om hon haft den information hon har nu.

Hermansson: Hade agerat annorlunda om jag vetat tidigare

Göteborgspolitikerna är självkritiska efter Intraserviceskandalen. Alla representanter har lämnat nämnden efter revisionkritiken. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson säger att hon hade agerat annorlunda i höstas om hon vetat det hon vet nu, då.

Som ETC Göteborg kunde berätta i går får nämnden för Intraservice skarp kritik från stadsrevisionen och politikerna som suttit i nämnden fram till oktober förra året riskerar nu att inte få ansvarsfrihet av kommunfullmäktige.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tidigare i veckan kunde ETC Göteborg också på vår webbplats berätta att nämndens före detta viceordförande, Ida Balog (M), varit jävig när hon själv fick ett konsultuppdrag hos Intraservice samt brutit mot upphandlingslagen i samband med tillsättningen.

– De har ju ingen ordning på Intraservice. De har ingen intern kontroll värd namnet, det går lite hipp som happ. Men man kan också tänka sig att det är medvetet för att hon ska få jobbet. Att en chef som inte har rätt att fatta beslutet anställer henne och att hon tillåts komplettera sin ansökan, trots att ingen annan fått det, kan peka mot att det kan vara så att man bestämt sig att det är just hon som ska ha jobbet. Och så kan man inte göra i en kommun enligt lagen, sa Lars Bergsten (M), ordförande för stadsrevisionen, med anledning av jävet.

Självkritiska politiker

Nu är flera av kommunens toppolitiker självkritiska. Samtliga politiker i nämnden, som inte tidigare har lämnat, avgick under onsdagen som en följd av rapporten.

– Vi har respekt för revisionens granskning och därför har våra ledamöter lämnat nämnden, säger Jonas Ransgård (M) om de tre Allianspolitiker som lämnat.

Han ställer sig undrande till hur det kunnat bli såhär.

– Tord Karlsson (S), tidigare nämndordförande, har ju fattat egna beslut om resor, men det har också hans företrädare gjort. Så det här har frodats under lång tid. Man undrar hur det kunnat bli så här?

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson sa i höstas, samtidigt som den första revisionskritiken mot Intraservice kom, att hon fortfarande hade fullt förtroende för nämndens ordförande, Tord Karlsson. Men i början av året plockades ändå Karlsson bort från ordförandeposten. Ann-Sofie Hermansson säger att hon skulle agerat annorlunda om hon haft den informationen som hon har nu.

– Det som kommer fram nu är väldigt graverande och ger en fördjupad inblick jämfört med den rapport som kom i höstas. Hade jag haft den här informationen som jag har nu, hade jag fattat andra beslut kring ordförandes roll och andra beslut kring åtgärder som vi behöver utföra än vad jag gjorde då, säger Ann-Sofie Hermansson.

Det här verkar pågått under en lång tid på Intraservice. Har ni inte märkt av den här kulturen innan?

– Nu tillträdde jag 2016, och kan inte uttala mig längre än så. Men sedan vi fått kritik och fått rapporterna har vi agerat därefter och startat de reformprogram som har behövts, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson menar att det är av högsta vikt att få ordning på Intraservice, då det påverkar hela kommunen.

– Intraservice är jätteviktigt för kommunen. Mycket av vår budget handlar om effektiviseringar inom IT som ska spara mycket pengar. Och det ansvaret ligger på Intraservice, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter