Nyheter.

2017-10-12 09:45
Bild: Lise Åserud/TT

"Helt nödvändig investering"

Office 365 är försenat efter att juridiska avdelningen upptäckt en möjlighet för hemlig information att röjas. Nu sitter kommunen i sammanträde med Microsoft för att ta fram ett avtal.

– De har svarat upp väldigt bra och skickat sin Europajurist till Stockholm för att lösa det här, säger Tord Karlsson (S), kommunalråd och ordförande i nämnden för Intraservice.

Som ETC Göteborg kunde avslöja 5 oktober har Göteborgs kommun pausat införandet av det nya officesystemet som ska ersätta det gamla, föråldrade systemet. 23 000 kommunanställda har redan det nya systemet, medan 20 000 nu sitter med det gamla systemet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Problemet är att sekretessbelagda uppgifter som mejlas in till kommunen skulle kunna nås av obehörig personal hos Microsoft vid ett supportärende. Detta eftersom Microsoft har lagt ut sin support på ett sextiotal underleverantörer, som inte inkluderas av det avtal som finns.

Nu jobbar kommunen febrilt med att hitta en lösning på den uppkomna situationen. Representanter från Intraservice och kommunens juridiska enhet sitter i möten med Microsofts Europajurist i Stockholm för att ta fram ett avtal om sekretess. Det berättar Tord Karlsson (S), som är ordförande i nämnden för Intraservice.

– Det vi vill få till är ett sekretessavtal med Microsoft. Vår juridiska enhet vill att Microsoft ska ta ansvar för att avtalet flödar ner i kedjan av supportföretag. Får vi ett sådant avtal har vi levt upp till lagens bokstav, säger han till ETC Göteborg.

Tord Karlsson är optimistisk inför förhandlingarna.

– Jag är övertygad om att vi kommer lösa den här frågan tillsammans med Microsoft för vi har ett gemensamt behov av att rätta till detta. Då sätter vi en ny standard för hela branschen. För så fort vi kommit fram till ett avtal med Microsoft kommer SKL att uppmana sina medlemmar att teckna liknande avtal.

 

Kommunalrådet Thord Karlsson (S) försvarar inköpet av Office 365.  Bild: Press
Kommunalrådet Thord Karlsson (S) försvarar inköpet av Office 365.

 

Göteborgs stad är inte ensamma om problemet. Uppemot 100 svenska kommuner och flera statliga myndigheter har redan gått över till Office 365, men ingen hade uppmärksammat problemet innan Göteborgs juridiska avdelning flaggade för det. Tord Karlsson menar att det inte var möjligt att ta reda på detta innan kommunen beslutade att köpa in paketet.

– Det är ju en ny kunskap, hur skulle vi kunna ha kollat det?

Varför väljer ni att stoppa införandet mitt i, folk var ju inställda på att det skulle rulla ut förra veckan?

– Det är för att vi vill ta det här först och främst. Det är inget som kommer innebära några stora merkostnader för staden. Det handlar om att vi haltar en utrullning och det är inte den största affären i världen.

Jag har pratat med personer som menar att det påverkar deras arbete mycket.

– De har ju redan sina gamla verktyg, de har ju notes. De programmen funkar fortfarande. Jag har det själv fortfarande och det fungerar alldeles utmärkt, så det är ingen katastrof.

Tidigare har det rapporteras om att inköpet blev 74 miljoner dyrare än planerat. Men Tord Karlsson menar nu att det inte har blivit dyrare än tänkt. Dessutom hade alternativet, att köpa in enskilda licenser varit dyrare och sämre, menar han.

– Det var ett helt nödvändigt beslut att ta. Om vi inte hade gått över till Office 365 och valt att köpa vanliga office-licenser för stationära datorer hade det kostat multum. Dessutom hade vi suttit i ett system som var så uråldrigt att ingen annan kommun har det kvar. Det fanns också en stor risk att vi inte hade kunnat få support från någon enskild firma längre. Det ser jag mycket större risker med än att vi går över till 365, säger han. 

Något avtal har ännu inte träffats mellan Göteborg och Microsoft och därför står utrullandet fortfarande stilla.