Nyheter.

2017-10-10 09:44
En av de senaste bostadsbyggena som fått klartecken är Djurgårdsplatsen i Majorna där det ska bli minst 130 bostäder. Foto: Annelie Moran
En av de senaste bostadsbyggena som fått klartecken är Djurgårdsplatsen i Majorna där det ska bli minst 130 bostäder.

Hårdare konkurrens när Göteborg söker nya byggmiljoner

Förra året fick Göteborg ett statligt bidrag på 131 miljoner för att öka bostadsbyggandet. Nu har de sökt ekonomiskt stöd igen men den här gången är konkurrensen hårdare.

Göteborg är en av de över 200 kommuner som sökt statligt stöd för att öka och snabba på bostadsbyggandet. Totalt ska 1,8 miljarder kronor fördelas och syftet är att kommunerna själva ska bli mer aktiva i bostadsbyggandet. 37 kommuner i Västra Götaland har sökt bidraget och bostadsministern Peter Eriksson är glad över att intresset är så stort på västkusten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är bra fart på bostadsbyggandet. Ett stort antal av Västra Götalands kommuner visar att de är aktiva. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger han.

Bostadsbyggandet måste öka för att täcka både den allmänna befolkningsökningen och det ökade behovet av bostäder för nyanlända. 60 procent av pengarna ska gå till att möta behovet av bostäder till nyanlända och endast kommuner som tagit emot minst en person som nyligen fått uppehållstillstånd kan söka pengarna. Andra krav från regeringens håll är att kommunen måste ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Över 3 000 nya bostäder

Förra året var stödet på 1,85 miljarder kronor och 111 kommuner fick dela på pengarna. Göteborg fick 131 miljoner och under året fick 3 326 nya bostäder fick startbesked från byggnadsnämnden. Shadiye Heydari, Socialdemokraternas riksdagsledamot för Göteborg, var glad över förra årets ekonomiska tillskott.

– Det är ett kvitto på att Göteborgs stad jobbar på rätt sätt. Jag är glad att kommuner som anstränger sig för att bygga fler bostäder nu får en bonus från regeringen. I Göteborgs stad bygger vi nu bostäder i bland annat Lundby, Frölunda och Kortedala. Produktionsplanen för 2016 innehåller över 5 500 nya bostäder med både hyresrätter och klimatsmarta bostäder, sa hon då i ett pressmeddelande.

I år har konkurrensen hårdnat och över 200 kommuner vill ta del av extrapengarna. Hur pengarna ska fördelas beslutas av Boverket om en månad och bidraget betalas ut senast den 1 december.

Miljoner till Göteborg

Förra året fick Göteborg stad 131 miljoner av regeringen för att skynda på bostadsbyggandet. Då fick över 3 000 nya bostäder byggstart.

I år fördelar regeringen ytterligare 1,8 miljarder men konkurrensen är hårdare eftersom fler kommuner sökt anslagen.

Hur pengarna ska fördelas bestäms under den andra halvan av november.