På gång.

2018-03-08 12:26
Foto: Jessica Gow / TT

Här kan du uppmärksamma kvinnodagen

Många vill uppmärksamma den internationella kvinnodagen.
I Göteborg firas dagen med proggspelning, feministisk frukost och invigning av det nya kvinnolexikonet.

Lesbisk frukost

Lesbisk makt ordnar vegansk frukost och quiz på temat ”feministiska förebilder”. Evenemanget är öppet för alla och det finns möjlighet att paras ihop i lag om man kommer ensam. Föranmälan krävs.

Var och när: Frilagret klockan 08.00–11.00. Det finns vegansk frukost för 60 kronor men man får också ta med sig egen mat. Föranmälan krävs.

Tågar mot patriarkatet

8 mars-kommittén, som består av bland andra Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet, ordnar en demonstration för kvinnors rättigheter. Med slagord som ”Vi slår inte av på takten, hela lönen, halva makten!”, tågar de längs med Avenyn för kortare arbetstid, hållbara pensioner och hårdare tag emot sexuella trakasserier.

Var och när: Samling på Gustaf Adolfs torg klockan 17.30, avtåg mot Götaplatsen 18.00.

Självförsvar på Frilagret

På Frilagret firas kvinnodagen med kortfilmvisning, paneldebatt och feministiskt självförsvar. Göteborgs feministiska kör ska uppträda och hela kalaset arrangeras av organisationen Kvinna till Kvinna. Aktiviteten är kostnadsfri och hålls på engelska.

Var och när: Frilagret 18.30–21.30.

Invigning av kvinnolexikon

En forskargrupp från GU har samlat tusen historiska kvinnor i ett nytt lexikon. Den digitala databasen invigs idag med musik av sångerskan Katarina A. Karlsson och snack med professorn Agnes Wold. Initiativtagarna är på plats för att berätta om lexikonet.

Var och när: Humanistiska biblioteket 15.00.

Akademiker diskuterar kvinnokamp

Vad skulle historiens kvinnorättskämpar säga om metoo-kampanjen och att Sverige har en feministisk regering? Och vilken ställning har genusfrågorna i dagens politiska debatt? Det är några av frågorna som ett gäng forskare och professorer ska diskutera.

Var och när: Universitetets huvudbyggnad vid Vasaplatsen klockan 16.30–18.00.

Förortsfeminism i Angered

Blå stället firar kvinnodagen med en temakväll om feminismens roll i förorten. Det blir tal, poesi och musikframträdande under ledning av skådespelaren och poeten Segal Mohamed. Evenemanget är gratis och det bjuds på fika.

Var och när: Blå stället i Angered 18–20.30.

Proggspelning i Frölunda

På Frölunda kulturhus uppträder proggbandet Kaffeflickorna och Syndafloderna med hitlåtar som ”Parmiddag i Kungahuset” och ”Jag känner för att knulla runt men jag orkar inte”. Dessutom blir det feministisk improvisationsteater och musikuppträdande av Zukie Fioxu.

Var och när: Kulturhuset i Frölunda 18.30. Entré 50 kronor.

Feministisk film på Hagabion

Avsluta kvinnodagen i bio-salongen med det feministiska verket ”Flickorna” från 1968. Mai Zetterlings film fyller 50 år i år och visningen presenteras av filmkritikern Maria Domellöf-Wik.

När och var: Hagabion 20.30. Biljett krävs.

Under vinjetten På gång tipsar ETC Göteborg om intressanta händelser och arrangemang i Göteborg med omnejd. Vi presenterar ett nytt urval varje vecka.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter