Nyheter.

2018-05-31 12:18
Demokratiguidernas första publika framträdande var på Vårväderstorget. Bild: Sanna Arbman Hansing
Demokratiguidernas första publika framträdande var på Vårväderstorget.

Här jobbar de för att höja valdeltagandet

I norra Biskopsgården röstade bara hälften av invånarna i ­förra kommunvalet. Nu ­försöker 20-åriga Dina ­Elk­hazandar och hennes ­kollegor att locka fler till vallokalerna i höst.

På Vårväderstorget i Biskopsgården står en stor vit husbil parkerad på tvären och många förbipasserande stannar till för att få en kopp kaffe och spana in vad som är på gång. Det är demokratiguiderna i stadsdelen Västra Hisingen som har sin första publika aktivitet och den här tisdagskvällen bjuder de på fika och försöker övertyga alla förbipasserande om att det är viktigt att rösta.

– Många vet inte att de har rätt att rösta i kommunvalet utan tror att man måste vara svensk medborgare. Vissa avstår från att rösta eftersom de inte tycker att det händer någonting, och andra vill gärna rösta men vet inte vad de ska rösta på, säger Dina Elkhazandar.

Hon är en av fem demokratiguider som är anställda av stadsdelen Västra Hisingen och deras mål är att öka valdeltagandet i Biskopsgården med två procentenheter. Valdeltagandet i Sverige ökar generellt men i norra Biskopsgården har det gått ner – år 2010 röstade 55 procent av de röstberättigade i kommunvalet men 2014 hade andelen sjunkit till 53 procent. Demokratiguiderna vill vända den trenden och fokuserar särskilt på förstagångsväljare och utlandsfödda invånare.

– Vi demokratiguider pratar många olika språk. Det tror jag är viktigt för att nå ut till folket för vissa behöver prata sitt ursprungliga språk, säger Dina Elkhazandar som själv pratar svenska, engelska och arabiska.

För att klara sitt uppdrag utbildas demokratiguiderna i hur det svenska valsystemet fungerar. De lär sig kommunens värdegrund och får träna på argumentation och bemötande. Västra Hisingen hade demokratiguider även förra valet och i år har konceptet spridit sig till Angered och Östra Göteborg – två områden som också har problem med lågt valdeltagande. Projekten finansieras av kommunfullmäktige och det långsiktiga målet är att öka invånarnas delaktighet och inflytande över politiken.

”Folk har mycket åsikter”

Utanför husbilen slänger ett ungdomsgäng sina cyklar på asfalten och frågar om kakorna är gratis. De får broschyrer om hur valet går till och en pratstund om varför det är viktigt att rösta. Många som stannar till hos demokratiguiderna vill prata politik och sakfrågor, men de har fått tydliga direktiv om att inte ge sig in i politiska diskussioner utan bara peppa folk till använda sin röst.

– Jag märker att folk här har mycket åsikter om saker så jag säger till dem att om du är missnöjd, så kan du vara med och påverka, säger demokratiguiden Yasmin Elemam och berättar att de planerar att ordna en politisk debatt med alla partier innan valet för att invånarna ska få bättre koll på vad partierna vill göra åt till exempel bostadsbristen och segregationen.

”Självklart att rösta”

Några av de som stannar till utanför husvagnen är Billy och Veronika. För Billy är det självklart att rösta och han brukar gå till vallokalen både under de allmänna valen men också för att tycka till i kyrkovalet och EU-valet. Veronika däremot har inte bestämt sig hur hon ska göra i september. Hon har själv erfarenheter av socialt ­utanförskap och tycker att det är den viktigaste politiska frågan.

– Det viktigaste för mig är att hemlösa får mer hjälp och att alla ska få äta sig mätta. Men jag vet inte vad de olika politiska partierna tycker om det, säger hon.

Så småningom börjar butikerna på Vårväderstorget att stänga och det är dags för demokratiguiderna att avsluta sin första aktivitet. Det är knappt fyra månader till valet och Dina Elkhazandar hoppas kunna övertala många i kvarteret att ta tillvara på sitt röstkort.

– Jag har redan lyckats övertala en person som lovade att prata med sin familj också. Vissa tycker det är onödigt att rösta men då svarar jag att många röster tillsammans verkligen kan göra skillnad, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter