Nyheter.

2018-06-01 10:19

Hamnförbundet fick rätt i domstol

Det var en godkänd stridsåtgärd att hamnarbetarna lade ner sitt arbete en eftermiddag förra året. Arbetsdomstolen har bestämt att de 25 arbetarna slipper betala skadestånd till arbetsgivaren.

Det var i januari förra året som 25 hamnarbetare bestämde sig för att lägga ner sitt arbete. Arbetsgivaren Sveriges hamnar menade att det var en olovlig stridsåtgärd och krävde att de skulle betala 2 700 kronor var i skadestånd. Ärendet gick till arbetsdomstolens och i veckan kom domen som visade att det var okej för arbetarna att avstå från att jobba en halvtimme den eftermiddagen.

– Det känns bra att våra medlemmar frias helt. Det här har ju från första början handlat om att arbetsgivar­sidan vill smutskasta Hamn­arbetarförbundet och trakassera våra medlemmar, men i det här fallet var det mer än pengar som stod på spel, säger Peter Annerback, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg.

Enligt honom känner fackmedlemmarna nu att de fått upprättelse.

– Våra medlemmar har tagit illa vid sig av anklagelserna. Det här är skötsamma människor med en stark yrkesheder, och det är skönt att de nu tydligt fått upprättelse i domstol, säger Annerback.

Men Hamnarbetarförbundet fick inte heller som de ville. Arbetsgivaren hade dragit av lön för tiden de inte arbetade och facket yrkade på att få pengarna återbetalda, men deras yrkande avslogs av arbetsmiljödomstolen. Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund var nöjd med domen.

– För oss är det viktigt att domstolen säger att det var en kollektiv arbetsnedläggning i hamnen. Det andra är att det var rätt att dra lön och lägga varningar. Så i de delarna ger de ju oss rätt, säger han till TT.

Domen innebär att parterna ska betala varandras rättegångskostnader. Sveriges hamnar blir därmed skyldiga facket 240 000 kronor, men de ska i sin tur ersätta arbetsgivaren 280 000 kronor.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Turerna i hamnkonflikten

• Under 2016 och 2017 strejkar medlemmarna i Hamnarbetareförbundets vid flera tillfällen för att få igenom fackliga krav. De vill bland annat få utse egna skyddsombud och få rätt att förhandla med arbetsgivaren enligt MBL.

• I april 2017 antar arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar en ny policy som innebär att  Hamnarbetarförbundet inte får betalt för sitt fackliga arbete så länge som de inte har kollektivavtal.

• I juni 2017 säger arbetsgivaren upp 68 anställda i hamnen men många av dem erbjuds att jobba kvar genom bemanningsföretag.

• I februari 2018 kommer två domar från arbetsdomstolen. Facket vinner en av dem men förlorar målet om att få lön för fackligt arbete. Det innebär att de måste betala över 600 000 kronor i rättegångskostnader.