Nyheter.

2019-11-28 13:26
11 öppna förskolor kan tvingas stänga igen för att klara budgeten 2020. Foto: TT
11 öppna förskolor kan tvingas stänga igen för att klara budgeten 2020.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hälften av Göteborgs öppna förskolor kan tvingas stänga

Hälften av Göteborgs öppna förskolor kan försvinna nästa år. Enligt alliansen handlar det om omprioriteringar för att kunna satsa på kärnverksamheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Av Göteborgs 21 kommunala öppna förskolor föreslår förskoleförvaltningen att elva ska stängas – alltså samtliga öppna förskolor som inte är en del av en familjecentral. Det som ett sätt att klara budgeten för 2020.

– Vår uppgift är att bereda förslag utifrån de konsekvenser fullmäktiges budget får för oss, sedan är det nämndens uppdrag att göra prioriteringarna, säger Ulf Högberg, ekonomichef på förskoleförvaltningen.

Han vill inte kommentera varför det ska sparas på just öppna förskolan, utan hänvisar till förskolenämndens ordförande Hakan Önal (M). Hakan Önal menar att det inte handlar om besparingar, utan omprioriteringar.

– Vi vill att barnpengen ska vara så hög som möjligt. Om vi ska kunna öka barnpengen måste vi se över de olika delarna, vad vi kan dra ner på, och då tittar vi på vilka verksamheter som är lagstadgade. Öppna förskolan är det inte, säger han.

Han menar att målet är att höja barnpengen med sex procent – vilket också kommunfullmäktige står bakom.

– Det är en tydlig omfördelning, att prioritera kärnverksamheten. Förskolan behöver mer resurser så att vi ska kunna göra en omställning från barnomsorg till pedagogisk verksamhet, säger han.

S: Hade inte gjort neddragningarna

Sofi Bringsoniou, ledamot i förskolenämnden för Socialdemokraterna, tycker det är synd att alliansens budget leder till nedskärningar på öppna förskolan.

– Vi hade inte gjort de här neddragningarna om vår budget fått styra. Det är jättetråkigt att det blir så här. Men ska vi klara att höja barnpengen nu så förstår jag förslaget, någonstans ifrån måste pengarna tas, säger hon.

Tar ställning i december

Förskolenämnden ska ta ställning till förslaget på nästa sammanträde, den 16 december. Blir det enligt förvaltningens skrivelse kan de elva öppna förskolorna stängas redan under våren. Hakan Önal menar att han har förståelse för att många föräldrar kan bli besvikna.

– Det här är en tuff prioritering, men samtidigt kommer vi ha kvar öppna förskolor i våra familjecentraler, och även kyrkan driver många öppna förskolor. Jag tror också att de allra flesta föräldrar vill att vi ska satsa på kärnverksamheten, det är där vi måste öka kvalitén.