Nyheter.

2019-11-27 10:08
Så här är det tänkt att det nya polishuset ska kunna se ut. Bild: Nils Andreasson arkitektkontor
Så här är det tänkt att det nya polishuset ska kunna se ut.
Puffetikett
ETC Göteborg

Grönt ljus för nytt polishus i Backa

Inom några år ska Göteborg ska få flera hundra fler poliser. Nu har kommunen gett klartecken till att bygga ett nytt polishus på Hisingen.

Det finns planer på att den svenska polisstyrkan ska växa med 10 000 anställda och några hundra av dem kommer att placeras i Göteborgsområdet. Därför planerar nu kommunen för ett nytt polishus på Exportgatan i Backa, på en tomt där det förut fanns ett tryckeri.

Plats för arrest

Det nya polishuset ska bli 9 000 kvadratmeter stort och rymma arbetsplatser åt 250 poliser. Här ska också finnas arrest, utryckningsfordon och besöksverksamhet.

På tisdagens byggnadsnämndsmöte gav politikerna grönt ljus till att gå vidare med planerna. Nämndens ordförande Hampus Magnusson (M) betonade att kommunen måste vara snabba med att fixa nya lokaler åt polisen.

– Den här planen måste ha högsta prioritet. Det finns inget viktigare än att vi får fler poliser till Göteborg och utan det här huset kan vi inte husera dem, säger han.

Strider mot miljömålen

Ett av problemen är att det är svårt att ta sig till platsen med kollektivtrafiken. Det gör att de anställda och besökarna blir bilberoende. Närheten till trafikleden innebär också problem med buller och dålig luft. Stadsbyggnadsdirektören Henrik Kant konstaterar att förslaget egentligen strider mot de kommunala miljömålen. Däremot är det bra att bygga polishuset nära en stor väg eftersom det blir lätt att komma ut med utryckningsfordonen.

När polishuset kommer stå klart är inte bestämt än. Näta steg är att kommunen ska göra en detaljplan över området.