Nyheter.

2017-12-06 11:34
Finlands 100 år av självständighet har uppmärksammats under hela året. I augusti avtäcktes minnesmärket ”ÅR TAL” i ­Stockholm.  Foto: Fredrik Sandberg
Finlands 100 år av självständighet har uppmärksammats under hela året. I augusti avtäcktes minnesmärket ”ÅR TAL” i ­Stockholm.

Grattis Finland! Så firas hundraåringen

Konserter, gudstjänst, musik, tal, och en ny storfilm på Väinö Linnas klassiker ”Okänd soldat” – 100-åringen Finland firas förstås rejält i dag.

Runt om i världen uppmärksammas också Finlands 100-årsdag genom blåvit festbelysning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Många kända monument kommer att lysa blåvitt. Vad sägs om kristusstatyn i Rio de Janeiro, Colosseum i Rom, Niagarafallen i Kanada, Holmenkollenbacken i Oslo och Globen i Stockholm?

– En fin stund för finländare och Finlands vänner, säger Pekka Timonen, generalsekreterare för jubileumsåret Finland 100.

Nyfilmatiseringen av ”Okänd soldat” ska väcka ungas intresse för den äldre generationen. Foto: Elokuvaosakeyhtiö Suomi
Nyfilmatiseringen av ”Okänd soldat” ska väcka ungas intresse för den äldre generationen.

Firande i Göteborg

Göteborg finns runt 30 000 sverige-finska medborgare och det kommer förstås att firas både här och där. På de finska enheterna på Lövgärdets äldreboende, Rauhala och Onnela, har man bjudit in gäster och det blir musik och finsk mat.

Göteborg är det officiellt -firande med jubileumsgudstjänst i Domkyrkan klockan 16.00 med biskop Per Eckerdal och konsert med Göteborgs Symfoniker, GSO, Sveriges nationalorkester.

På Stadsbiblioteket visar man filmen ”Okänd soldat”, den -klassiska svartvita versionen från 50-talet. Samtidigt har den nya finska storfilmen, den tredje versionen av ”Okänd soldat” på bio, premiär på svenska biografer i dag. I Finland gick den upp redan i slutet av oktober och blev en succé med över 200 000 besökare på en vecka. ”Okänd soldat” anses vara en av världens stora krigsromaner och finns i bokhyllorna i de flesta hem i Finland. Den handlar om en kulsprutepluton och deras öden under fortsättningskriget 1941–1944. Regissören Aku Louhimies har sagt att syftet med filmen är att väcka de ungas intresse för den äldre generationen. Hans morfar var med i kriget och regissören menar att det starkt har påverkat hans familj. ”Vi får aldrig glömma bort vilken katastrof det är med krig”, säger Aku Louhimies i intervjuer.

Finland har också genomlidit såväl inbördeskrig som världskrig under de 100 åren sedan självständigheten.