Nyheter.

2020-03-12 11:27
Beslutet att ställa in årets Göteborgsvarv fattades i går kväll. Foto: TT/Henrik Brunnsgård
Beslutet att ställa in årets Göteborgsvarv fattades i går kväll.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgsvarvet stoppas på grund av coronaviruset

Efter att regeringen under onsdagen lade fram förbudet mot sammankomster med fler än 500 personer ställs evenemang in eller äger rum utan publik. Bland annat kommer Göteborgsvarvet inte att arrangeras under våren.

Under gårdagskvällen kom beskedet att evenemang med 500 besökare eller fler blir otillåtna, som ett sätt att förhindra spridningen av det nya coronaviruset. Under samma kväll fattade Göteborgs friidrottsförbund beslutet att årets Göteborgsvarv tills vidare ställs in.

”Att värna om hälsan har varit vägledande vid vårt beslut. Utöver kraven från myndigheterna, vill vi på detta sätt bidra till att minska risken för spridning av viruset och det förväntade trycket på vårt sjukvårdssystem. Vi hoppas ni har förståelse för vårt beslut”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Även andra evenemang som är knutna till Göteborgsvarvet ställs in under våren, det gäller bland annat ett antal andra lopp under Varvetveckan. Under morgondagen har arrangörerna meddelat att de ska ge anmälda löpare mer information.

Svenska Mässan, som lockar tusentals besökare till evenemangen som hålls i lokalerna, har tvingats ställa in den pågående Underhållsmässan. Även Öl- och whiskymässan, som skulle ha hållits i april, har ställts in. Svenska Mässan meddelar på sin hemsida att de undersöker senare datum för evenemanget.

Pustervik, vars lokaler nästan rymmer dubbelt så många besökare som det nu tillåtna, har flera kommande konserter som i princip är slutsålda.

– Ja, vi har ett jättearbete framför oss med att se över alla konserter och fundera på hur vi bäst går vidare med biljettförsäljningen och liknande, säger Kim Abelsson på Pustervik till Göteborgs-Posten.

FKP Scorpio arrangerar många av stora Göteborgskonserter på Ullevi och Scandinavium. Bland annat galan ”We love the 2000s” som äger rum den 24 april, men även sommarens konserter med Håkan Hellström och Rammstein på Ullevi. I ett pressmeddelande förklarar de hur man hanterar evenemangsförbudet. Konserter som påverkas av mötesbegränsningen kommer i första hand att skjutas upp och vid inställda konserter kommer alla biljetter återlösas, skriver de.

Om Liseberg som öppnar den 25 april, hotas av förbudet är ännu oklart, uppger informationschefen Julia Vasilis.

– I nuläget påverkar de inte oss i någon större utsträckning eftersom vi inte har någon verksamhet där vi samlar mer än 500 personer. Men det är klart att om beslutet kvarstår när vi närmar oss premiär så kan det få konsekvenser. Hur vi då löser det vet vi inte i nuläget. Vi tittar på flera scenarier för vilka konsekvenser det här kan få och hur vi i så fall kan jobba med frågan, säger hon till GP.

Loppen som påverkas

Göteborgsvarvet 16 maj
Trailvarvet 12 maj
Stafettvarvet 13 maj
Specialvarvet 15 maj
Cityvarvet 16 maj
Yogavarvet 16 maj
Miniarvet 17 maj
Lilla Varvet 17 maj
Varvetmilen Helsingborg 15 mars
Varvetmilen Bromölla 21 mars
Varvetmilen Örebro 22 mars
Varvetmilen Mantorp/Linköping 28 mars
Varvetmilen Göteborg 29 mars
Varvetmillen Uddevalla 4 april
Varvetmilen Växjö 5 april
Varvetmilen Jönköping 13 april
Varvetmilen Malmö 18 april
Varvetmilen Uppsala 18 april
Varvetmilen Norrköping 19 april
Varvetmilen Danderyd 22 april
Varvetmilen Västervik 25 april
Varvetmilen Trollhättan 26 april
Varvetmilen Eskilstuna 2 maj
samt Mässan Göteborgsvarvet Expo 14-16 maj