På gång.

2019-03-14 07:33
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgarna samlas för klimatstrejk

Vad är på gång i Göteborg – förutom ­kultur och sport? I veckan kan du ­strejka för klimatet eller lära dig mer om hur den svenska eliten utvecklar och upprätthåller sin makt.

Fredag 15 mars

Global klimatstrejk

Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Greta Thunberg har inspirerat unga människor över hela världen att strejka för en hållbar klimatpolitik. På fredag ordnas manifestationer i ett 40-tal länder. I Göteborg kommer demonstranterna att samlas på Gustaf Adolfs torg och syftet är att visa politiker och andra makthavare att det är dags att agera kraftfullt.

När och var: Den 15 mars klockan 15–17 på Gustaf Adolfs torg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lördag 16 mars

Bygg en stol till Röhsskas samling

En del av Röhsska museets utställning om demokratisk design går ut på att besökarna kan bygga egna stolar. Museet står för material, en handledare och en skiss att utgå från om man vill. Man kan vara upp till fyra personer varje tillfälle och får två timmar på sig. Aktiviteten ingår i entrébiljetten som kostar 60 kronor för vuxna. Efter utställningen får en deltagare ta med sig stolen hem. Anmälan sker till museet på telefonnummer 031–368 31 59. Det finns fler tillfällen under våren.

När och var: Den 16 och 17 mars klockan 11.30 på Röhsska museet.

Tisdag 19 mars

Fira den persiska eldfesten

Vintern är på väg att bli vår och det firas med den persiska högtiden Eldfesten. I Göteborg ordnas ett gemensamt firande på Heden med artister, fyrverkerishow och persisk mat. Festen är en icke-religiös högtid som firats i över 4 000 år. Festivalen är gratis och gästas av artister som Shahab Tiam och Jasmine Kara.

När och var: Den 19 mars klockan 17–22 på Heden.

Så upprätthåller eliten sin makt

Ekonomiprofessorn Mikael Holmqvist har skrivit uppmärksammade böcker om Djursholm och Handelshögskolan i Stockholm. Nu kommer han till Göteborg för att prata om den ekonomiska eliten. Hur utvecklar och befäster de sin makt och sitt inflytande? Hur bor och lever de?

När och var: Den 19 mars klockan 18–19.30 på Folkuniversitetet.

Söndag 17 mars

Museet visar valar och hajar

Sedan i måndags finns inga mänskliga kvarlevor på Naturhistoriska museet men däremot gott om valar och hajar. På söndag visar biologen Linda Gustafsson runt bland museets havsdjur och visar upp de valar och hajar som finns i svenska vatten. Det finns 30 platser och man anmäler i receptionen enligt principen först till kvarn.

När och var: Den 17 mars klockan 14–14.30 på Naturhistoriska museet.

Onsdag 20 mars

Får man äta odlad lax?

Bild: Tomas Oneborg/SVD/TT

Nyligen visade ett reportage i tidningen Filter att norska laxodlare använder kontro­versiella bekämpningsmedel och att var femte fisk dör i odlings­kassarna. Betyder det är det är dags att sluta äta odlad norsk lax? Journalisten Mattias Göransson besöker Världs­kulturmuseet för att prata om den norska laxodlingsindustrin.

När och var: 20 mars klockan 18–19 på Världskulturmuseet.