1 maj 2020.

2020-04-30 09:18
Inga stora folksamlingar – då flyttar första maj över till nätet. Foto: Shutterstock, Adam Ihse/TT
Inga stora folksamlingar – då flyttar första maj över till nätet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgare: Så här firar du första maj – från soffan

För första gången är det inte borgerligt att stanna hemma på första maj. Alla gör det. En del partier kör lokala samlingar i digitala kanaler, andra samlas nationellt. Häng banderollen utanför fönstret och koppla upp dig där du känner dig mest hemma.

Socialdemokraterna och LO

På Öppna kanalen Göteborg, samt Facebooksidorna för Socialdemokraterna i Göteborg och LO Västsverige kan man fira 1 maj digitalt med panelsamtal och andra inslag. Det börjar klockan 10.00 och vid 11 hänvisas det digitala följet till S och LO på riksnivå när det är dags för statsminister Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson.

Länk.

Vänsterpartiet
Slår ihop sina lokala firanden till ett stort digitalt. Det inleds klockan 12.00 av Popsicle och därefter följer bland annat partiledartal och Jonas Sjöstedts talkshow med Ann Petrén, Roya Hakimnia, Sanna Tefke och Stefan Sundström.

Länk.

Kommunistiska partiet
Röd Front är i år en livesändning klockan 14 på Kommunistiska Partiets Facebooksida. "Ett arbetarprogram för att möta krisen" står i fokus och det blir såväl tal som konferencier och blåsorkester.

Tre paroller listas: Rädda jobben, inte aktieägarna! Inga gräddfiler i vården - förstatliga privata sjukhus! Ett solidariskt samhälle - bort med kapitalismen!

Länk.

Syndikalisterna

Har ställt in ordinarie firande. Rikssyndikalisterna medverkar i Cyklopens radio, se nedan.

Socialistiska partiet

I år skulle Socialisterna äntligen få gå tillsammans med Vänsterpartiet i Göteborg. Men så blir det förstås inte. Facebooksidorna heter numera Socialistisk Politik och på riksversionen har man samlat förstamajhälsningar från hela ländet. Parollerna lyder: Våra liv är viktigare än deras vinster! Sätt kapitalet i karantän! Ställ om för rättvisa och klimatansvar!

Rättvisepartiset Socialisterna

Kör digitalt öppet stormöte på sin Facebooksida klockan 14.20. ”Kapitalismen är sjukdomen” är överskriften och talar gör Kristofer Lundberg.

Feministiskt initiativ

Fi i Göteborg uppmanar till firarföljande på instagram, #figbg är hashtaggen. I övrigt bjuder partiet in till en gemensam demonstration i from av Zoommöte under rubriken ”Payback time!. Maximalt antal deltagare är är 500 och du ansluter här.

Extra: Cyklopen

Ett riksalternativ med många medverkande är kulturhuset Cyklopen i Högdalen vars radiosändning pågår på cyklopen.se från 09.30 och till midnatt.

Länk.