Nyheter.

2019-11-22 09:34
Historiskt beslut i går kväll i Göteborg – stadsdelsnämnderna skrotas. Foto: Shutterstock
Historiskt beslut i går kväll i Göteborg – stadsdelsnämnderna skrotas.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborg skrotar stadsdelsnämnderna

Staden står inför den största omorganisationen på 30 år. De tio stadsdelarna ska avvecklas och ersättas av tre centrala nämnder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På torsdagskvällen tog politikerna i kommunfullmäktige det historiska beslutet att skrota de tio stadsdelsnämnderna. De ska ersättas med tre centrala nämnder – en med ansvar för socialtjänst, en för personer med funktionsnedsättning och en för äldreomsorg samt kommunens hälso- och sjukvård.

Beslutet togs efter en lång diskussion i kommunfullmäktige och röstningen slutade med att 49 personer var för och 30 stycken emot. En av dem som röstade emot var Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar som var orolig för att lokaldemokratin skulle minska.

– Stadsdelsnämnderna finns till för att driva välfärdsverksamheter och trygga lokaldemokratin.  I utredningen saknas helt förslag på hur den lokala demokratin och demokratiska insynen ska behållas, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Alliansen är splittrad

Frågan om hur kommunen ska organiseras har splittrat Alliansen. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är för förändringen medan Liberalerna är emot. Partiet tycker att förslaget på en gigantisk socialnämnd är avskräckande och är oroliga för att de politiska besluten tas långt ifrån medborgarna. De tycker inte heller att rätt tidpunkt att satsa på en stor omorganisation.

– Vi liberaler ser inte hur en omfattande organisation med tre nya facknämnder ska lösa de problem som staden står inför. Det är ingen hemlighet att svårare tider väntar, och i ett sådant läge läget ser vi med stort bekymmer på hur en stor komplex omorganisation som kommer att belasta skattebetalarna med mycket pengar, säger Helene Odenjung (L).

Hur den nya organisationen ska bemannas är inte spikat. Moderaternas gruppledare Axel Josefson öppnar för att den administrativa personalstyrkan kan bantas.

– För oss viktigt att vi gör den här förändringen för öka kvaliteten och ge en mer jämlik service. Vi kommer också kunna effektivisera i de verksamheter som finns, särskilt inom administration, säger han.

På plats om ett år

Nu ska de splittrade partierna försöka komma överens om hur detaljerna ska se ut. Tanken är att omorganisationen ska vara på plats redan i januari 2021.