Nyheter.

2017-11-15 05:00
EU-mötet hålls på Eriksbergshallen, dit mötesdeltagarna reser från Gothia Towers. Foto: Annelie Moran
EU-mötet hålls på Eriksbergshallen, dit mötesdeltagarna reser från Gothia Towers.

Göteborg håller andan – så påverkar EU-mötet staden

Just nu pågår noggranna förberedelserna inför fredagens toppmöte. De boende i Eriksberg uppmanas att hålla sig borta från fönster och balkonger och redan under dagen spärras flera områden av.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May är några av toppnamnen på EU-mötet som hålls i Göteborg på fredag. Totalt kommer runt 200 politiker, organisationer och arbetsmarknadsrepresentanter hit för att diskutera hur unionen kan främja rättvisa jobb och tillväxt. Med mötet kommer ett stort säkerhetspådrag där alla som bor i närheten av Eriksbergshallen – där själva mötet äger rum – uppmanas att hålla sig borta från fönster och balkonger. Mataffärer och restauranger tvingas stänga och det råder flygförbud över hela staden.

När ETC Göteborg besöker Eriksberg på måndagseftermiddagen är polisen redan på plats. Några fönsterputsare lägger en sista hand vid Eriksbergshallens- stora glasfasad och många förbipasserande pratar om det kommande toppmötet. Butiks-ägarna funderade tidigare på om de skulle kunna hålla öppet som vanligt, men fick svar under ett informationsmöte samma kväll.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gymnasieeleverna Vignasai Sugumaran, Hanna Ibrisagic och Jennifer Ivanovska är lediga på fredag.  Foto: Annelie Moran
Gymnasieeleverna Vignasai Sugumaran, Hanna Ibrisagic och Jennifer Ivanovska är lediga på fredag.

– Det kom över 200 personer och många hade praktiska frågor. Vi informerade att man måste ha särskilt tillstånd för att ha öppet om ens lokal ligger innanför avspärrningarna men om man ligger utanför får man göra som man vill, säger Håkan Frank, kommunpolis.

Flera gymnasier stänger

En konsekvens av mötet är att många av gymnasieskolorna är stängda på fredag. Eleverna Jennifer Ivanovska, Hanna Ibrisagic och Vignasai Sugumaran går första terminen på Polhemsgymnasiet och är inte särskilt ledsna över den uteblivna skoldagen.

– Vi har haft två prov den senaste veckan så det ska bli skönt att få en långhelg, säger Vignasai Sugumaran.

De tycker att det är roligt att så många högt uppsatta politiker kommer på besök och är förberedda på att det kommer vara lite svårare än vanligt att ta sig till och från skolan dagarna innan.

– Vi har skola som vanligt på torsdag och eftersom jag bor en bit från skolan kommer det kanske vara svårt att ta sig fram i kollektivtrafiken. Kanske får jag cykla men det är ganska långt, säger Hanna Ibrisagic.

Däremot kommer stadsdelen Lundbys grundskolor och förskolor hålla öppet som vanligt. Det gäller även för andra kommunala verksamheter som hemtjänst och särskilda boenden.

– Vi planerar för att det kommer vara störningar i trafiken men försöker säkerställa verksamheterna så gott vi kan. Det är omöjligt att förutsäga vad som kommer hända och hur stora problemen blir, säger Lundbys kommunikatör Heléne Levy.

Närhälsan Eriksberg stänger

Polisen har valt att spärra av ett område omkring Eriksbergs-hallen under onsdagen, torsdagen och fredagen. Närhälsan Eriksberg ligger innanför avspärrningarna och kommer hålla stängt i tre dagar.

– Det gäller både vårdcentralen, rehabiliteringen och mödravårdscentralen och alla patienter ska ha fått vetskap om det. Alla Närhälsans övriga vårdcentraler har öppet som vanligt men vi uppmanar alla patienter att vara ute i god tid för att hinna till sina besök, säger Anna Liljenberg som är kommunikatör på Västra Götalandsregionen.

Ett annat område som kommer påverkas är kvarteren runt Svenska Mässan där deltagarna ska bo. De avspärrningarna sätts upp redan i dag och under morgondagen kommer delegaternas färdväg från Landvetter spärras av i perioder.

Ann-Sofi och Isabel Boxström funderar över hur de ska ta sig till Landvetter i morgon. Foto: Annelie Moran
Ann-Sofi och Isabel Boxström funderar över hur de ska ta sig till Landvetter i morgon.

Vid Stenpiren står Isabel Boxström och hennes mamma Ann-Sofi, som funderar om dottern kommer kunna ta sig till flygplatsen på torsdagskvällen.

– Mitt flyg går först klockan åtta på kvällen och de har sagt att avspärrningarna borde vara borta tills dess. Men sådant kan ju förändras med kort varsel så nu diskuterar vi om det vore bättre att köra småvägarna. Jag har vetat om det här sedan länge och har kunnat planera min resa, men jag förstår att folk är oroliga och undrar hur det ska gå att ta sig fram, säger Isabel Boxström.

Så påverkas kollektivtrafiken

Korsvägen, Liseberg, Berzeliigatan, Partille centrum, Råda säteri och Delsjömotet är några av de hållplatser vars trafik kommer att påverkas av polisens avstängningar kring Örgrytevägen, det vill säga vägen som går från Korsvägen och förbi Liseberg. Dessutom- påverkas trafiken kring Eriksbergshallen, som exempelvis trafikerar Danaplatsen, Eriksbergstorget, Sörhallstorget och Eriksbergs färjeläge.

En del hållplatser är indragna och det leder till att större områden än just de avspärrade påverkas. Exempelvis dras femmans spårvagns sträckning in mellan Liseberg och Östra sjuk-huset från klockan 07 i dag till klockan 15 på fredag. Men Västtrafik skriver på sin hemsida att det ännu är oklart när trafiken kommer att börja gå som vanligt på fredagen, eftersom de är beroende av att polisen släpper på avspärrningarna. De uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade via vasttrafik.se:s reseplanerare och trafiklägesinformation.

Så påverkas vägarna

Polisen och kommunen uppmanar göteborgarna att undvika att ta bilen helt och hållet och i stället välja att resa kollektivt, cykla eller gå. De som absolut måste ta bilen rekommenderas att vara ute i god tid.

De största störningarna blir på fredag förmiddag och eftermiddag mellan centrala Göteborg och Hisingen, samt till Landvetter. Mindre kritiskt väntas det vara innan klockan 7, mellan 10 och 12, samt efter 18 på fredagen. Men även på torsdagen från klockan 12 påverkas trafiken i perioder, då -huvudsakligen mellan Landvetter och Göteborg. Av säkerhetsskäl vill inte polisen gå ut med exakta tider och färdvägar som eskorterna kommer att välja och därmed vilka vägar som kommer att påverkas. Polisen rekommenderar att bilister håller sig uppdaterade via radion och trafiken.nu.

Så påverkas stadsmiljön

Två områden, ett vid Gothia towers och ett vid Eriksbergs-hallen, spärras av från klockan åtta på onsdagen och till och med fredagen. En EU-kritisk organisation har fått tillstånd att hålla en manifestation på Gustav Adolfs torg på fredag klockan 17. Även organisationen Vi står inte ut har sökt om tillstånd för att dela ut flygblad vid Svenska mässan och Eriksberg.

Polisen förväntar sig även någon typ av åsiktsyttringar runt Eriksberg där mötet hålls, men de bedömer att hotbilden mot mötet är låg. Deras insats är, enligt polisen, ”ett av de största uppdragen någonsin för svensk polis”. Anledningen till den stora insatsen är att så många av EU:s statschefer samlas och det kräver vissa säkerhetsåtgärder.