Nyheter.

2019-07-08 12:17
Foto: Christine Olsson/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Går ut hårt mot lupinerna

Länsstyrelsen går ut hårt i en kampanj på Facebook för att förhindra spridningen av invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden.

Fokus ligger på lupinen som kväver allt annat liv vid vägkanterna. Råd och tips på hur man ska gå till väga för att bli av med de vackra men förrädiska blommorna lämnas i ett videoklipp där allmänheten uppmanas att gräva upp dem och bränna dem. Inlägget har delats över två tusen gånger. Många har också hört av sig till länsstyrelsens naturvårdshandläggare med frågor.

– Det är privatpersoner, kommuner och entreprenörer som söker information. Lupinen har fungerat som inkörsport för en debatt om invasiva arter, säger Marie-Louise Fagerström, naturvårdshandläggare och biolog vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ekosystemet förändras

Att det är en invasiv art betyder att den inte hör hemma i den svenska naturen från början, men när den etablerat sig tar den över totalt. Just lupinen kommer från Nordamerika.

– Den sprider sig snabbt och all inhemsk flora försvinner. Den binder kväve som sedan går ned i marken och ändrar förutsättningarna för andra växter att växa. Men det stannar inte där. Hela ekosystemet förändras när viktiga pollinatörer som fjärilar inte hittar mat längre, påpekar Marie-Louise Fagerström.

För att de uppgrävda lupinerna inte ska fröa av sig eller spridas får de inte kastas hur som helst utan ska brännas. I en tunna eller lämnas till förbränning på återvinningen.

Men får man verkligen gräva hur som helst på någon annans mark?

– Nej, man måste ju vara markägare. Men man kan plocka buketter. Det hindrar åtminstone spridningen om de inte kan sätta frö sedan.

Lupinen har alltså fått agera symbol i informationsspridningen om invasiva arter. Men den är inte den värsta. Parkslide, en 3-4 meter hög bambuliknande växt som är vanlig i trädgårdar och parker har börjat ta över vissa å-stränder.