Nyheter.

2018-10-10 06:00
Den antologi där David Karlssons text finns med släpptes inför förra årets bokmässa i Göteborg, där högerextrema tidningen Nya Tider skulle medverka. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Pressbild
Den antologi där David Karlssons text finns med släpptes inför förra årets bokmässa i Göteborg, där högerextrema tidningen Nya Tider skulle medverka.
Puffetikett
ETC Göteborg

Förtalsåtal skjuts fram: ”En politisk kampanj”

Tryckfrihetsmålet mot idéhistorikern och göteborgaren David Karlsson, som står inför rätta för förtal, skjuts framåt.

Med anledning av Bokmässan förra året och det faktum att den högerextrema tidningen Nya Tider skulle medverka, släpptes antologin ”Ska man tala med nazister”. I antologin skriver bland andra idéhistorikern David Karlsson.

I sin text har han intervjuat prästen och den före detta Sverigedemokraten Axel W Karlsson, som ska ha varit ”inspiratör” till Nya Tiders medverkan på Bokmässan. 2014 uteslöts Axel W Karlsson ur Sverigedemokraterna, och han ska även ha blivit avskedad från sitt jobb som präst. I alla fall menar David Karlsson det – och det är på grund av det, och för att David Karlsson skriver att tidigare arbetskamrater beskrivit Axel W Karlsson som en rättshaverist – som han nu stämts för förtal. David Karlsson hade aldrig trott att hans text skulle leda till en förtalsstämning, men samtidigt är han inte helt överraskad.

– På alla sätt är stämningen orimlig, men ändå är det inte helt oväntat. Jag ser det som en del av en politisk strategi. Högerradikala krafter försöker systematiskt skrämma folk till tystnad. Jag krävs nu på 25 000 kronor, precis lagom mycket för att man ska säga att ”jag orkar inte med någon process, jag betalar hellre”, säger David Karlsson.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Hopp om att vinna

Han menar att det finns flera exempel på andra fall där skribenter eller publikationer hotats med att ställas inför rätta efter att ha rapporterat om den högerextrema miljön. Något även Dagens Nyheter har skrivit om. Just därför kände David Karlsson att han inte ville gå med på förlikning.

– Hela den här processen kräver massa kraft och energi, och jag kan tycka att rättsapparaten har viktigare saker att ägna sig åt, men nu är jag ändå glad över att det blir en rättegång så att detta prövas. Jag har gott hopp om att vinna och i bästa fall kan det då bidra till att stävja sådana här utpressningsförsök, säger han.

Tryckfrihetsmålet är nu skjutet på framtiden, sedan Axel W Karlsson begärt det.

– Jag har hela tiden betraktat denna rättegång som ett led i en politisk kampanj från högerextrema krafter. Dagens (läs: gårdagens, reds. anm) besked bekräftar detta. I sista minuten gör man detta utspel. Det är svårt att se det som något annat än obstruktion. Man använder rättsapparaten i egna politiska syften, säger David Karlsson i ett pressmeddelande.

Skulle det bli en fällande dom säger David Karlsson att han kommer att överklaga. Han skulle i så fall också vara en få som fällts för förtal i ett tryckfrihetsmål – överhuvudtaget är sådana rättegångar ovanliga. Enligt DN har tingsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö bara tagit upp 13 tryckfrihetsmål gällande förtal de senaste två åren.

RÄTTELSE:  

I onsdagens artikel om idéhistorikern David Karlsson så publicerades en bild på fel person. Mannen som figurerade på bild är docent i offentlig förvaltning på Förvaltningshögskolan och alltså inte den David Karlsson som artikeln handlar om som fått en förtalsanmälan inlämnad mot sig. ETC Göteborg ber alla inblandade om ursäkt!

RÄTTELSE:  
I onsdagens artikel om idéhistorikern David Karlsson så publicerades en bild på fel person. Mannen som figurerade på bild är docent i offentlig förvaltning på Förvaltningshögskolan och alltså inte den David Karlsson som artikeln handlar om som fått en förtalsanmälan inlämnad mot sig. ETC Göteborg ber alla inblandade om ursäkt!