Nyheter.

2017-10-12 14:00
Sedan ett år tillbaka driver Susanna Lindelöv-Frisk hundkaféet Flickorna på Färjenäs tillsammans med barndomsvännen Lisa Burden.  Bild: Patrik Persson
Sedan ett år tillbaka driver Susanna Lindelöv-Frisk hundkaféet Flickorna på Färjenäs tillsammans med barndomsvännen Lisa Burden.

Flickorna på Färjenäs väcker liv i hotad stadsdel

För 50 år sedan gick de sista bilfärjorna från Färjenäs. Sedan dess har stadsdelen tynat bort i skuggan av Älvsborgsbron. Flickorna på Färjenäs hundkafé är ett tecken på att de gamla kvarteren återfunnit sin plats i Göteborg.

Färjenäs är en av Göteborgs mest historiska och samtidigt mest undanskymda stadsdelar, inklämd mellan Älvsborgsbron och Eriksbergskranen. En gång var det platsen för det första Göteborg, grundat av Karl IX och nedbränt av danska trupper innan staden byggdes upp igen på andra sidan älven.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Färjenäs var länge centrum för lantliga Hisingens förbindelser med Göteborg på fastlandet. Där fanns en kiosk, en speceriaffär och bilköerna till färjorna var i sig en attraktion för Färjenäsungar.

Susanna Lindelöv-Frisk växte upp i Pölsebo och tog sig som barn ofta ner till färjeläget vid det blivande brofästet.

– Jag sålde söndagstidningen utanför kiosken här nere, minns hon.

1966 gick de första bilarna över Älvsborgsbron. 1967 stängdes färjelinjen ner för gott. Bilköerna försvann, och med dem folklivet i Färjenäs.

 

Varven var framtiden

Planen var att hela Färjenäs skulle rivas för att bereda plats för Eriksbergsvarvets expansion. Berg skulle sprängas bort och nya torrdockor skulle byggas. Varven sågs som en framtidsindustri.

I mitten av 70-talet gick Eriksbergsvarvet i konkurs. Några år senare var hela den svenska varvsindustrin död eller döende. Hotet mot den historiska stadsdelen var det inte.

Husen i Färjenäs köptes av kommunen och fick förfalla. Ett av dem ockuperades, några blev tjackpundarkvartar, andra brann ner. Bland annat ett antal vackra sekelskiftsvillor. Susanna Lindelöv-Frisk hade liksom de flesta av hennes jämnåriga då lämnat Färjenäs.

 

Villa Gunninge är ett av många hus i stadsdelen som länge lämnades att förfalla, men som nu har rustats upp.  Bild: Patrik Persson
Villa Gunninge är ett av många hus i stadsdelen som länge lämnades att förfalla, men som nu har rustats upp.

 

Rivningshot hängde kvar

Några av träkåkarna trotsade utvecklingen och står kvar än idag, med piggare fasader än på väldigt länge. Tack vare att en handfull av dem som bodde kvar gjorde sitt för att motverka förfallet.

Trots deras insatser hängde kommunala rivningshot över Färjenäs fram till början av 2000-talet.

– Jag tror att tjänstemännen länge var gamla socialdemokrater som en gång gått in med inställningen riv och bygg nytt och så körde de på den tills de gick i pension. Men de senaste tio, femton åren har kommunen gjort ett riktigt bra jobb här, säger Lars-Åke Wersén, en av få boende som hängt sig kvar i Färjenäs sedan tidigt 70-tal.

Färjenäs är numera designerat som ateljéområde. De hyresgäster som bor där får bo kvar, men i takt med att de försvinner görs lägenheterna om till konstateljéer.

Charmiga gamla hus, låg hyra och inflyttande kulturarbetare är ofta gentrifieringens och renovräkningarnas domedagsryttare, men Färjenäs kan bli stadsdelen som överlever även den apokalypsen. Stadsdelen tycks äntligen ha återfunnit sin roll i skuggan av bron och i samspel med den växande norra Älvstranden.

Susanna Lindelöv-Frisk har tillsammans med barndomsvännen Lisa Burden återvänt till Färjenäs och tagit sig an stadsdelens mest anrika inrättning. Ett kafé på Karl IX:s väg som funnits i samma lokaler sedan 1906. Sedan ett år tillbaka driver väninnorna Lindelöv-Frisk och Burden det under namnet Flickorna på Färjenäs.

Fram till Flickorna tog över var det ett fik som öppnade klockan fem på morgonen med lastbils- och taxichaufförer som kundunderlag.

– Vår målgrupp är hundar. Varje hund som kommer hit får en hundskål med en köttbulle, ungnötslever och ett bakat litet kex, säger Susanna Linedlöv-Frisk, även om inredningen med hundar på tapeterna, hundar på tavlorna och hundar på förklädena redan avslöjat att Flickorna på Färjenäs riktar sig till hundar och människorna som håller i kopplen.

 

"Närhet till något genuint"

För drygt två år sedan var Lindelöv-Frisk gymnasielärare medan väninnan Lisa Burden jobbade för organisationen Svensk handel. På en semester i Paris satt de över en lång, lyxig frukost och pratade sig fram till att de ville göra något annat de sista åren innan pensionen.

Ett år efter öppnandet har deras hundkafé blivit en oväntat stor succé som lockar gäster från hela stan. En tillgång för fiket är Färjenäsparken, kring de k-märkta ruinerna av Karl IX:s Göteborg.  Den separerar Färjenäs från de ändå närbelägna nybyggda bostadsrätterna i västra Eriksberg.

– Det är fina promenadområden och tack vare att det är k-märkt kommer inte nybebyggelsen vid Eriksberg att komma närmare, säger Susanna Lindelöv-Frisk.

– Många av våra gäster promenerar hit därifrån. Jag tror att de uppskattar att ett område som Färjenäs finns kvar, en närhet till något genuint, fortsätter hon.

 

Lars-Åke Wersén har dokumenterat sin stadsdel under åren.  Bild: Patrik Persson
Lars-Åke Wersén har dokumenterat sin stadsdel under åren.

 

Även om rivningshot och nybyggnation verkar vara avvärjt kvarstår möjligheten att lyxrenovera husen och sälja golven, som är såpass skeva att runda föremål rullar ner mot älven om de tappas i vardagsrummet, som rustik charm.

– Fast jag tror inte det. Här finns ingen centralvärme, inget varmvatten och vårt kafé är den enda lokalen med egen toalett, alla andra har wc i trapphusen. Det skulle krävas väldigt stora investeringar för att kunna höja hyrorna här, säger Susanna Lindelöv-Frisk.

Flickorna på Färjenäs verkar även komma bra överens med “urinvånarna”. Åtminstone Lars-Åke Wersén, som inte var road av långtradarfiket som företrädde dem, men säger att Susanna Lindelöv-Frisk och Lisa Burden är bra att ha att göra med.

En bidragande orsak är att duon har sina rötter här och har sökt sig tillbaka med viljan att ta med sig det bästa av det gamla och göra något nytt av det.

– Vi bestämde oss för att ha kvar ”patentaren” på menyn. En göteborgsklassiker med stekt bröd, korv, bacon och ägg. Vi är förvånade och glada över att alla från unga tjejer till gamla gubbar vill ha den, säger Lindelöv-Frisk.

Färjenäs tycks ha överlevt brobygget, varvskrisen, 80-talets rivningar, tjackpundare och bostadsbyggandet i västra Eriksberg. Livet i skuggan av Älvsborgsbron går vidare, både för dem som bitit sig fast och för nya som söker sig dit.

FÄRJENÄS

Färjestaden är det officiella namnet på stadsdelen som i folkmun omnämns Färjenäs.

De tidigaste källorna som nämner färjetrafik över älven härifrån härrör från tidigt 1600-tal.

1967, ett år efter att Älvsborgsbron invigts, gick den sista färjan från Färjenäs till Klippan.