Nyheter.

2019-01-03 13:44
Foto: Sanna Arbman Hansing/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Fängelse för Angered Care-läkaren

Idag dömdes ägaren till den skandalomsusade vårdcentralen Angered care för grova ekonomiska brott. Mannen får också näringsförbud.

Göteborgs tingsrätt dömde vårdcentralsägaren till fängelse i tre år och nio månader för grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. Enligt åtalet förde vårdcentralsägaren ut uppemot 29 miljoner kronor till ett utländskt företag. Mannen kommer även att få näringsförbud, rapporterar SVT Nyheter väst.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det var i november 2017 som regionen bröt sitt vårdavtal med den privata vårdcentralen Angered care med omedelbar verkan. Anledningen var att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visat på så allvarliga brister i bemanning och journalföring att patienternas säkerhet äventyrades. Vårdcentralen hade också missat att vaccinera nyfödda barn och fått 172 000 kronor i ersättning för en psykologmottagning som aldrig tog emot någon patient.

”En besvikelse”

Vårdcentralsägarens advokat Magnus Hedenberg säger att de kommer att överklaga domen. 
– Den här utgången är en besvikelse. Vi har inte hunnit studera detta i detalj ännu. Men jag kan konstatera att det är en ganska hård bedömning de gör mot honom, även i delar där jag trodde det skulle vara självklart att min klient skulle ha framgång, säger han till SVT Nyheter väst.

Även vårdcentralens enhetschef och bolagets revisor var misstänkta för ekonomiska brott som ska ha begåtts mellan 2016 och 2018. De friades helt från misstankar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter