Nyheter.

2018-04-12 13:28
”Jag startade Växtverket för att det inte fanns något ställe att bli inspirerad, och för att vi ville erbjuda ett sortiment av utvalda varor, säger Lisa Carlsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
”Jag startade Växtverket för att det inte fanns något ställe att bli inspirerad, och för att vi ville erbjuda ett sortiment av utvalda varor, säger Lisa Carlsson.

Experternas bästa tips för dig som vill odla hemma

Att odla ekologiskt i stan behöver inte vara svårt. ETC Göteborg har bett två experter om de bästa tipsen för ekologisk odling hemma i lägenheten och på balkongen.

Det finns inte mycket som tyder på en kommande vår när jag står utanför Växtverkets lokaler nära vagnhallen i Majorna. En praktikant står och klipper ner fjolårets döda kvistar från krukor på innergården. Det är kallt och småduggar. Men snart släpps jag in i butiken och därinne anar man hoppet och här finns två som definitivt redan satt fart. Lisa Carlsson är trädgårdsingenjör och öppnade den urbana trädgårdshandeln för två år sedan.

– Jag startade Växtverket för att det inte fanns något ställe att bli inspirerad, och för att vi ville erbjuda ett sortiment av utvalda varor. Vi vill sälja sådant som vi själva tror på, förtydligar hon. Gärna närproducerat. Många av krukorna som säljs kommer från Sverige och Danmark. 

Ida Nilsson är trädgårdsmästare och arbetar på Växtverket. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Ida Nilsson är trädgårdsmästare och arbetar på Växtverket.

Lisa menar att trädgårdsbranschen inte säger någonting om dem som jobbar med trädgård, att det fortfarande finns en bild av det är gamla tanter som håller på med trädgård, men att så är det inte.

– Det finns ju ett jättestort intresse för odling bland unga, och då tycker jag att det ska finnas en plats som man kan identifiera sig med oavsett ålder och kön.

Nu i år kommer Växtverket ha öppet mer än tidigare och det finns en tanke med det centrala läget.

– Jag tycker inte att man ska behöva åka ut till ett industriområde och vara bilburen för att kunna handla sina växter, det känns ju helt befängt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ida Nilsson är trädgårdsmästare och arbetar på Växtverket. Hon visar mig runt i den gamla fabrikslokalen.

Johnny Andreasson har länge arbetat med ekologiska frösorter. Foto:Barbro Adielsson
Johnny Andreasson har länge arbetat med ekologiska frösorter.

Vad har du för tips för den som vill odla ekologiskt hemma i lägenheten eller på balkongen?

– Vanligtvis frösår man ju till exempel tomat och chili vid den här tiden, de som tar lite längre tid på sig. Så det kan man göra. Och annars för att få in vårpeppen i hemmet kan man ta in kvistar i blom, själv har jag forsythiakvistar som blommar jättefint i gult. Det är även en bra årstid att rensa ur bland krukväxterna och plantera om de växer man har.

Vad gäller ekologisk odling anser Ida att man ska gå till seriösa handlare och hålla utkik efter märkningar som till exempel KRAV. Sedan att man att inte använder gifter utan bara naturliga produkter förstås.

– Jag tycker absolut att man ska köpa ekologisk jord, då får man bäst kvalité helt enkelt. Och kolla innehållsförteckningen, om det är mycket torv till exempel så torkar det upp lätt. Det är viktigt att veta vilken typ växt man har, sen kan man läsa om den och se vilka växtförhållanden den vill ha, då kommer man väldigt långt. Sen kan man ju blanda olika jordar med varandra för att få bra dränering och så där.

Ida tycker man ska vara snäll mot sig själv och akta sig för att det blir övermäktigt, det ska vara kul att odla.

– Följ råd, och börja med sådant som uttryckligen är lättodlat. Hon tipsar om Malabarspenat, Basella alba eller rankspenat, en lättskött klättrare.

– Sen finns ju alltid ringblomma. Något annat som är kul att testa på är groddar. Det går att grodda nästan alla frön och linser, det är bara att köpa ekologiskt i mataffären. Det viktigaste med groddar är att komma ihåg att byta vatten och följa instruktionerna. Det är busenkelt, menar Ida.

Så hur ligger det egentligen till med frön? Johnny Andreasson är veteran vad gäller ekologiska frösorter och en av grundarna av Runåbergs fröer. Enligt honom är det många som frågar vad som egentligen menas med ett ekologiskt frö.

– Gällande själva fröet är det inga stora skillnader från andra frön, men noggranna analyser har visat att det kan röra sig om små bekämpningsmedelsrester. Det handlar snarare om hur man odlar, säger Johnny.

Han förklarar att det inom fröodling inte finns några gränsvärden för hur mycket man får bespruta, till skillnad från i övrigt jordbruk. Och eftersom det tar lång tid för dem att mogna hinner fröna utsättas för mycket angrepp och de besprutas därför mot svamp och insekter under relativt lång period. Inom ekologisk fröodling förekommer inga bekämpningsmedel så det är den stora vinsten med att välja ekologiska fröer, menar han.

Vad gäller att odla eko hemma är det ofta golvytan som är problemet. Johnny rekommenderar den som har lite plats att odla på höjden.

– Klättrande växter som bönor, ärtor och tomater funkar bra och gurka och squash går att binda upp. Det finns också fina blommor som klättrar, som Blomma-för-dagen. 

För att lyckas menar Johnny att man alltid bör ha vädret i åtanke, det kan bli frostnätter även i juni och det tål inte gurka, tomat och chili alls. Gurkan tål knappt 2 plus. Sen ska man tänka på platsen, plantor kan se små ut när man planterar dem men sen växer de sig stora och man får akta så de inte kväver varandra.

­– När jag bodde i Lund odlade jag bomull och majs på balkongen, det blev rena djungeln! säger han och skrattar.

Att odla på fönsterkarmen är inte alltid lätt, bland annat för att ljuset bara kommer från ett håll. Men det går att lösa, menar Johnny.

– Då kan man sätta upp en vit pappskiva bakom växterna, det ger dem 60-70 % mer ljus och gör att de växer rakare. Såklart synd att man inte ser dem men man kan ju alltid ta ner skivan när solen gått ner.

Favoritsort i år? 

– Det där är den svåraste frågan jag kan få, för allting är favoriter! Jag gör ju framförallt provodlingar av olika frösorter som vi tar in. Men jag skulle nog säga sockerärten Engelsk sabel (Pisum Sativum). Den är försvunnen från daglighandeln sedan länge, men vi har den och det är en av de bästa sorterna du kan tänka dig, stora härliga ärtor med vita blommor. Den är så fin att man faktiskt kan ha den som prydnad. 

Ett annat tips är att chili är en flerårig planta som man kan ta in från balkongen på hösten och övervintra. Man ska inte vara rädd för att beskära dem hårt, de tål det!

– Jag har själv haft chilisar i 4-5 år och de rackarna brukar blomma mitt i vintern trots att det är så lite ljus, säger Johnny.

– Då får man en miniskörd i februari. Sen friserar jag den ordentligt och så får den stå i fönsterkarmen och växa till sig

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Grodda! 
Enkelt, gott och energirikt


Lägg fröna, linserna eller bönorna i blöt i 1-8 timmar beroende på sort. Förvara dem sedan i en stor glasburk täckt med en tunn fiberduk och skölj två gånger dagligen. Förvara burken liggande i rumstemperatur. Efter 2-4 dagar är groddarna färdiga att äta och förvaras med fördel i en glasburk i kylen i upp till en vecka.