Nyheter.

2017-10-13 07:00
Bild: Fredrik Persson/TT

EU-topparna ska diskutera sociala frågor

EU-topparna som kommer till Göteborg ska diskutera rättvisa, jobb och tillväxt. Det är inte långsökt att tro att det kommer kretsa kring pelaren för social rättvisa som just nu förhandlas fram. Men Per Hernmar, som anordnar ett alternativt möte i protest, menar att den nya pelaren mest innehåller gamla principer som visat sig värdelösa tidigare.

När EU-topparna sammanträder i Göteborg är syftet att diskutera rättvisa jobb och tillväxt. Någon specifik dagordning finns inte att tillgå, men på sin hemsida skriver EU att "man kommer att rikta in sig på nya möjligheter och utmaningar när det gäller arbetsmarknaderna och de sociala trygghetssystemen. Diskussionerna kommer att utgå från EU-ländernas olika erfarenheter och bidra till en bättre framtid för alla i EU."


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

"Gammal skåpmat"

Men bakom de fina orden döljer sig andra frågor, menar Per Hernmar som är en av initiativtagarna till ett alternativt "toppmöte" som hålls samma dag som EU-toppmötet. Han menar att mötet kommer att cirkulera kring den nya pelare som EU håller på att förhandla fram. Pelaren sägs vara till för att främja "social rättvisa" men de 20 principerna är inte nya, menar Per Hernmar.

– De här 20 punkterna är i stort sett gammal skåpmat som stått i olika fördrag sedan innan. Men de har knappast haft någon praktisk betydelse historiskt. Det är bara att se hur EU agerade under Greklandskrisen eller på romernas situation.

Han menar att det finns tre förslag som sticker ut i pelaren. Dels en skrivning om att medlemsländerna ska införa pappaledighet, vilket dock är ett område där EU saknar så kallad kompetens, alltså inte har möjlighet att ta beslut inom.

– Sen finns fråga om handelsavtalen och det mycket kritiserade investeringsskyddet. Det har varit så kontroversiellt att man lyft ut det. Man vill nu göra det lite snyggare, så istället för hemliga förlikningsdomstolar så ska det bli lite mer öppet och transparent, som Cecilia Wikström kallade det, men de ska bli överstatliga.

 

Öppnar för avreglering

Dessutom finns det en punkt som handlar om anställningstrygghet som Per Hermar menar öppnar upp för avreglering av anställningsskydd och en del fackliga rättigheter.

– Man kan ju undra vad en sån skrivning har i ett dokument om sociala rättigheter att göra, men det står så. Statscheferna har väl inte så bra förståelse för det här kan man tänka sig, säger han.